Patru ore de spectacol în memoria Tatianei Stepa

            Municipiul Lupeni este şi a fost dintotdeauna o pepinieră de tinere talente. Aici s-au format de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii uşoare, populare, folk, pictori şi artişti care, evoluează pe marile scene naţionale sau internaţionale sau expun în marile galerii de artă ale lumii. În marea salbă de stele o regăsim şi pe îndrăgita folkistă, Tatiana Stepa.

Aceasta a încântat zeci de generaţii cu melodiile sale, acum nemuritoare, mai ales, când era în cunoscutul „Cenaclul Flacăra”, un fenomen al tinerei generaţii, condus de poetul Adrian Păunescu, cel care a adunat în jurul său, poate, pe cei mai buni dintre cei mai buni dintre soliştii generaţiei anilor 1980.

        “În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, în faţa a 30.000 de spectatori, am debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit „Şi-am să-mi fac o doină”. Am debutat simplu, cum făceau cei mulţi, dar am rămas greu, cum rămâneau puţini. Până la desfiinţarea lui în 1985, am avut, cred, în jur de 1000 de spectacole, care nu se compară cu nimic din ceea ce am trăit şi am văzut ulterior, dar nici un punct de vedere, nici al calităţii, nici al cantităţi, nici al încărcăturii emoţionale. A fost un miracol pentru mine şi poate, momentul în care mi s-a pecetluit destinul”, spunea regretata artistă.

      Pentru a-i cinsti memoria marii artiste, la Lupeni saptamâna trecuta, pe scena Palatului Cultural au urcat nume mari ale folkului românesc. Festivalul de muzică folk intitulat „Cântec pentru prieteni – testament Tatiana Stepa”, a devenit deja un brand național, iar ediția de anul acesta, cea de-a VIII- a, a fost un veritabil succes.

       Daniel Iancu cu melodiile sale cu trimiteri la ”stări sufleteși”, critici aduse prin cântec orânduirii și celor care nu fac cinste, a fost aplaudat la scenă deschisă. ”Mă bucur că am fost astăzi la Lupeni, alături de Cătălin. Aveți un public extraordinar, care a simțit cu siguranță mesajul pe care-l transmit în melodiile mele. Aveți o sală de spectacole, cu o acustică deosebită, și vă doresc să vă bucurați de ea, mulți ani, înainte de acum încolo”, a ținut să declare îndrăgitul artist Daniel Iancu.

Au mai urcat pe scenă Adrian Bezna, Adrian Matfei, Ionel Sebastian, Luminița Donisă și alți poeți și interpreți.

”Vă las gândul de pe urmă

Să vă apere mereu,

Vă las iarba, cerul, marea

Vă las tot ce am fost eu.

Vă las sufletul în palme

Azvârliţi-l printre fragi

Şi iertaţi-mi voi povara

Toţi cei care mi-aţi fost dragi”

Erau printre ultimele versuri lasate moștenire de marea artistă, fiului ei, Cătălin Stepa, care a fost și de această dată,  amfitrionul spectacolului.

Un aport deosebit l-au adus Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Municipiului Lupeni, ca parteneri ai asociației, care a organizat evenimentul de la Lupeni, care a durat mai bine de patru ore, spre încântarea spectatorilor.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: