La iniţiativa senatorului CRISTIAN RESMERIŢĂ, S-A FĂCUT UN PAS MARE PENTRU CEEA CE ÎNSEAMNĂ CONTINUAREA ACTIVITĂŢII CEH

            Proiectul legislativ L 538/2018 iniţiat de senatorul PSD  CRISTIAN RESMERIŢĂ prin care se propune adoptarea unei modificări a Legii nr. 220/2008 pentru   stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile de energie a fost admis miercuri, 17 octombrie, în Plenul Senatului României, după ce el a fost adoptat săptămâna trecută în comisiile pentru Energie, respectiv   pentru Economie ale camerei superioare a Parlamentului.

            „Consider că admiterea acestui proiect legislativ este un pas mare pentru ceea ce înseamnă continuarea activităţii Complexului Energetic Hunedoara. Este ştiut faptul că obligativitatea achiziţionării de certificate verzi de către    producătorii de energie în sistem termo constituie pentru aceştia un efort financiar greu de gestionat, iar acest fapt îngreuna deseori activitatea Complexului care, după cum se ştie, nu de puţine ori a fost în imposibilitatea de a-şi îndeplini această obligaţie, fapt care a atras chiar şi o serie de sancţiuni aplicate acestui agent economic. Prin admiterea acestui proiect legislativ eu cred că Senatul României şi-a făcut datoria, astfel încât CEH să-şi poată continua activitatea”, a spus senatorul Cristian Resmeriţă.

    În vederea atingerii ţintei naţionale, în noiembre 2008, a fost adoptată Legea 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie  (ESRE) care a fost modificată şi completată pe parcursul monitorizării funcţionării acestui sistem. Conform mecanismului de sprijin, producătorii de energie electrică din surse regenerabile vând certificatele verzi către furnizării consumatorilor finali de energie electrică, aceştia din urmă, fiind obligaţi ca în fiecare an să achiziţioneze un număr de certificare verzi, calculat  în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Ulterior, furnizorii includ în factura emisă către consumatorii finali conravaloarea certificatelor verzi conform cotei.

       Acest mecanism de sprijin a condus în câţiva ani la creşterea accentuată a investiţiilor în capacităţi  noi de producere a energiei regenerabile, în prezent România situându-se pe una dintre cele mai bune poziţii din U.E. cu privire la respectarea traiectoriei indicative de atingere a ţintei naţionale obligatorii pentru anul 2020. În condiţiile în care nu pot beneficia de pregederile HG 495/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii E- SRE, cu modificările şi completările ulterioare, producătorii de energie electrică pe bază de cărbune sunt în situaţia de a sprijini politicile de mediu odată prin cumpărarea de certificate de carbon şi a doua oară prin achiziţia de certificate verzi pentru consumul de energie electrică pentru cărbune.

Prin obligaţia de a achiziţiona certificatele verzi, în realitate Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia  şi CET Govora subvenţionează direct producătorii de energie din surse regenerabile cu care concurează pe piaţa de energie electrică, acest lucru fiind  în contradicţie cu principiile stipulate de Constituţia  României: art 135 alin.2  „statul trebuie să asigure: lit. (a) libertatea preţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie”. Costul certificatelor verzi aferent consumului exploatărilor miniere conduce la creşterea preţului de  vânzare la complexele menţionate mai sus, iar o consecinţă este diminuarea cotei lor de piată şi implicit creşterea semnificativă a preţului energiei electrice la consumatorul final.

Aşa că, la iniţiativa legislativă a senatorului CRISTIAN RESMERIŢĂ şi a parlamentarilor hunedoreni  s-a cerut modificarea  Legii 220/2008 după cum urmează: „Art.8 alin.(1) lit. b: energia electrică utilizată de către un producător de energie electrică pentru: consumul final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic; altul decât consumul necesar pentru extracţia, prepararea şi manipularea materiilor prime, folosite la producerea energiei electrice în cadrul unui producător de energie electrică ce are în componenţa sa şi extracţia, prepararea şi manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice indiferent de poziţia locului de consum şi de modalitatea de transport a materiei prime extrase”.  Legea a fost adoptată cu unanimitate de voturi şi reprezintă o victorie importantă, repurtată de senatorul Cristian Resmeriţă, care, prin intervenţiile pe care le face în plenul Senatului sau la comisii, a avut întotdeauna în atenţie cerinţele şi doleanţele cetăţenilor, măsura adoptată în Senat fiind una de protecţie socială, care aduce un sprijin important în special pentru categoriile de români cu venituri mici.                                                                                                              Angella Dumitrascu

 

 

One comment

  1. Vasile spune:

    O veste buna ! Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: