“Vrem ca cei 66 la sută din impozitul pe venit să rămână administraţiei locale”

            Primăria Municipiului Oradea a fost gazdă la finele săptămânii trecute a  reuniunii Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR). La  această întâlnire, alături de membrii CD al AMR au participat şi primarii municipiilor din Regiunile Vest şi Nord-Vest, printre ei regăsindu-se şi primarii din Valea Jiului.

Cu această ocazie, preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă, a vorbit despre modul în care modificările fiscal-bugetare din 2017 au afectat activitatea municipiilor din România şi despre propunerea AMR cu privire la repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor aşa cum erau înainte de anul 2018. „Acum un an de zile, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget. Ar fi normal să se repare această greşeală, deoarece municipiile din România au fost cele mai afectate. Noi susţinem să fie alocată municipiilor / oraşelor / comunelor cota de 66 al sută din impozitul pe venit pentru că doar astfel vom reuşi să ne echilibram bugetele. Aşa cum ştiţi, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la sută la 10 la sută, un demers care nu a avut ca scop diminuarea poverii fiscale, ci banii au fost luaţi şi mutaţi pentru acoperirea altor bugete ale administraţiei centrale. Consider că este în neregulă să se ia banii de la administraţia locală şi să se transfere către administraţia centrală. De aceea, considerăm că Guvernul ar trebui să ţină cont de punctul nostru de vedere şi să refacă bugetele, cel puţin, aşa cum erau înaintea anului 2018″.

Preşedintele Executiv al AMR, Ilie Bolojan-primarul municipiului Oradea, a vorbit despre transparenţa de care trebuie să dea dovadă Ministerul de Finanţe şi despre propunerea pe care o are AMR în acest sens: „Important este să ştim cine ne plăteşte aceste taxe, cum ni le plăteşte, ceea ce înseamnă asigurarea unei transparenţe din partea Ministerului de Finanţe legat de modul în care se calculează şi se distribuie aceşti bani. Colegii primari au reclamat faptul că Ministerul de Finanţe s-a comportat în toţi aceşti ani într-o formulă opacă şi au constatat că de exemplu, deşi o companie mare, care îşi desfăşoară activitatea într-un municipiu, are sediul fiscal şi e înregistrată în acel municipiu, nu apare ca plătitor de impozit pe venit către acea localitate, Ministerul de Finanţe neasigurând transparenţa modului în care se distribuie aceste sume. Prin urmare, am convenit să solicităm Ministerului de Finanţe asigurarea transparenţei. Dacă acest lucru nu va fi făcut, vom merge până la acţionarea în instanţă”.

Prim-vicepreşedintele AMR, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad a explicat propunerea AMR de împărţire a impozitului pe venit: „Vrem să transmitem un mesaj clar: astăzi Bucureştiul şi 21 de oraşe realizează peste 70 la sută  din PIB-ul ţării şi 3200 de alte unităţi administrative teritoriale realizează sub 30 la sută. În momentul în care ţi s-a luat 30 la sută din impozitul pe venit, aceste motoare în loc să meargă rapid şi să dăruiască cât mai mult ţării, vor avea un ritm mult mai mic. Noi vrem să corectăm decizia luată anul trecut pentru anul 2019. Vrem ca 66 la sută  din impozitul pe venit să rămână în administraţia locală, 22 la sută  din impozitul pe venit să meargă către Consiliile Judeţene, iar 12 la sută  prin Consiliul Judeţean, printr-o anumită formulă să sprijine prin echilibrare unităţile administrative care nu reuşesc să aibă un venit suficient pentru funcţionare”.

Primarii municipiilor au cerut Guvernului României să aibă în vedere şi să ţină cont de două principii foarte importante: de principiul predictibilităţii bugetare şi de principiul autonomiei locale, iar aceste două principiii trebuie să se regăseasă în viitorul Cod al administraţiei publice.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: