“A fost o onoare pentru noi să cântăm în această Perlă a Culturii”

       Laudabilă a fost iniţiativa celor care au dorit organizarea unor spectacole dedicate persoanelor vârstnice şi cadrelor didactice la Lupeni. Iar rezultatele succesului s-au văzut în cele trei zile de spectacol, atmosfera fiind una incendiară, când cei doi titani ai muzicii româneşti, Mirabela Dauer  şi Raoul  au ridicat sala în picioare, şi au cântat la unison cu cei prezenţi melodii de suflet, nepieritoare. Au fost emoţii, amintiri şi lacrimi pe feţele multora dintre cei prezenţi în sala de spectacole a Palatului Cultural Minerul.

Reabilitat şi modernizat din temelii, printr-un proiect european şi  schimbându-i-se imaginea datorită eforturilor susţinute întreprinse de fostul primar Cornel Resmeriţă, acum, Palatul Cultural şi-a demonstrat, încă o dată utilitatea.

Peste 2000 de spectatori au trecut pragul acestui, de acum, PHANTHEON al culturii din Valea Jiului, pentru a-i vedea live,  pe doi dintre cei mai îndrăgiţi artişti ai României.

 În prima zi de spectacol au fost  premiate cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie: ARDELEAN IRINA şi VASILE, AFRENŢIOAIE RODICA şi CONSTANTIN, CSONTOS ILEANA şi MYHALY, CONDREA ANA şi ALEXANDRU, PRUNEA MARIE şi PANTELIE, MUNTEAN MARIA şi PETRU, SZATMARI ECATERINA şi PETRU.

Ca şi gazde bune, toţi cei prezenţi au primit din partea actualului primar, Lucian  Resmeriţă, a Consiliului local, câte o floare şi o cutie de ciocolată. Şi senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ a stat alături  de fratele său, felicitându-le, în special, pe doamne.

Respectul comunităţii pentru dascăli

Dascălii din municipiul Lupeni au avut şi ei parte de o surpriză. Pentru că în data de 5 octombrie se sărbătoreşte Ziua Educatorului, de comun acord cu liderii de sindicat, administraţia publică locală i-a invitat pe dascăli la un spectacol susţinut de îndrăgiţii artişti.

   Cei care au slujit la catedră peste 40 de ani au fost felicitaţi în cadru festiv, înmânându-li-se câte o diplomă de recunoştinţă şi un mic cadou. Au fost premiaţi dascălii: Elena Duleanţu, Rodica Elisscher, Elena Oţoi, Petronela Baldovin  şi Vasile Oţoi. Şi după 40 de ani de predare au avut emoţii în glas, iar recunoştinţa comunităţii a fost, chiar o surpriză pentru ei. „Celor care rămâneţi în sistem să aveţi putere de muncă şi să aveţi parte de recunoştinţa întregii societăţii, a părinţilor, iar acest lucru ar fi foarte bine”, a ţinut să declare cu lacrimi în ochi unul dintre cadrele didactice premiate.

      „Este ziua supremă a educatorului. Dacă avem o şcoală bună, vom avea şi un viitor. Dacă vom avea profesori dedicaţi vom avea şi copii care vor fi dedicaţi studiului. Vreau să vă  mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi, pentru că puneţi sufletul  în toate activităţile şi mă bucur că am reuşit  să avem directori de valoare şi echipe extraordinare de profesori la şcolile din Lupeni. Numai împreună putem face lucruri bune, colaborarea bună între administraţia locală, şcoală şi comunitate se vede şi în proiectele pe care le derulăm. Vom pune accent pe calitate. Ne înclinăm în faţa profesorilor şi vă mulţumesc că existaţi, că faceţi orice pentru a transmite mai departe lucrurile bune, copiilor noştri. Vreau să vă doresc din partea Primăriei şi Consiliului local  multă sănătate, fericire, putere de muncă, să aveţi decizii înţelepte în viaţă şi multe bucurii alături de cei dragi, de acasă”, a spus primarul Lucian Resmeriţă.

     Melodii din anii 80-90 au răsunat pe scena Palatului Cultural, doamna cântecului românesc Mirabela Dauer şi mai tânărul ei partener de scenă, Raoul, îmbinând mai multe stiluri muzicale, de la muzica romantică, de dragoste, până la muzica etno, latino, etc., recitalurile celor doi ridicând sala în picioare.

Locuri binecuvântate de Dumnezeu

După recitalurile susţinute pe scenă, cei doi artişti, atât de îndrăgiţi de public, au ţiunt să ofere pentru publicaţia noastră câte o scurtă declaraţie de presă în care au reliefat efortul susţiunt făcut de administraţia publică locală pentru a le oferi locuitorilor municipiului Lupeni, trei zile de spectacol unice.

Aceştia au vizitat locurile acestea minunate, binecuvântate de Dumnezeu şi au  spus: „Am fost în Straja, acolo mai aproape de Cer. Sunteţi binecuvântaţi de frumuseţi şi este datoria dumneavoastră să le păstraţi intacte şi pentru generaţiile viitoare”, a spus îndrăgita Mirabela Dauer.

    „Suntem bucuroşi că am venit aici şi am ajuns pentru o serie de evenimente, pentru mai multe zile dedicate oamenilor care merită, care au un cuvânt de spus în viaţa din Lupeni. A fost o ocazie plăcută de a-i sărbători pe locuitorii acestui frumos oraş. Recunosc, nu am fost niciodată aici, dar, Mirabela m-a plimbat astăzi până la Straja şi am văzut o parte din frumuseţile zonei. Pe de altă parte, emoţia acestor trei zile a fost una cât se poate de benefică pentru sufletele noastre, ale tuturor. Suntem aici (n.r. în Palatul Cultural) într-o Perlă, arată nemaipomenit din toate puctele de vedere: a luminilor, a condiţiilor tehnice şi a oamenilor care au însufleţit în aceste zile, sala de spectacole. Vă felicit, le urez sănătate şi numai bine tuturor. Să ne revedem şi la alte evenimente de asemenea anvergură”, a concluzionat şi RAOUL.

     Aceste spectacole de început de octombrie,  vin să îmbogăţească zestrea culturală a municipiului Lupeni, care într-un timp scurt a devenit capitala culturală a judeţului Hunedoara, întrucât pe scena Palatului au evoluat până acum artişti remarcabili, maestrul Dan Puric, Victor Socaciu, Mihai Toma şi solişti de la Teatrul Ion Dacian din Bucureşti, artişti de la Teatrul ID Sârbu din Petroşani, artişti de la Opera din Budapesta, Filarmonica din Braşov, membrii CARAVANEI CULTURII, artişti îndrăgiţi din Ungaria, Germania, India, Marea Britanie, etc.

    Urmează lunile noiembrie cu evenimente culturale care vor fi organizate sub egida Centenarului Marii Unirii şi decembrie, luna colindelor şi tradiţiilor strămoşeşti, unde se anunţă alte spectacole de anvergură.

Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: