Seniorii comunităţii petroşenene, felicitaţi de administraţia publică locală

            “Pentru a păstra nişte valori fundamentale cred că merită să ne spunem părerea şi să luptăm în mod democratic pentru ele”

            În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”.

Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

A devenit o tradiţie ca în această zi, seniorii comunităţii petroşenene să fie felicitaţi de administraţia publica locală, într-un cadru festiv. Şi anul acesta au fost premiate cupurile care au împlinit 60 şi 50 de căsătorie. La eveniment au participat, primarul municipiului Petroşani, consilieri locali, membrii ai familiilor sărbătoriţilor.

„Dacă în această săptămână sunt dezbateri aprinse legate de tema familiei, cred că este foarte important ca fiecare om, pentru că aşa este într-o democraţie, să fie ascultat, să aibă o opinie şi să fie respectat, sau respectată opinia lui şi de ceilalţi, care poate nu sunt de acord neapărat cu opinia altcuiva. Într-o societate puternică, într-o comunitate puternică eu cred că normalitatea trebuie să rămână normalitate şi eu, personal, cel puţin, nu pot să accept ca o minoritate să-şi impună o regulă unei majorităţi. Cu atât mai mult, cu cât această majoritate are bazată această concepţie pe nişte principii fundamentale şi, dacă vreţi, pe nişte principii tradiţionale. Ne place sau nu, fiecare stat din Europa are tradiţia lui, şi nu înseamnă că ce azi se întâmplă într-o ţară din Europa, fie că vorbim de Germania sau Olanda, trebuie ca o altă ţară, sau noi, să importe de-acolo şi să ia ad-literam pe motivul că e bine şi că aşa se întâmplă acolo.  Nu, iar noi, românii,  avem cultură, avem tradiţie, n-avem nimic cu nimeni, însă sunt lucruri pe care trebuie să le spunem şi de care să nu ne fie ruşine, fără a blama şi fără a înfiera pe cineva. Fiecare este liber să facă ce doreşte în această viaţă, însă pentru a păstra nişte valori fundamentale cred că merită să ne spunem părerea şi să ne luptăm în mod democratic pentru ele. Încă o dată vă spun, sunteţi un exemplu viu al faptului că familia este cel mai important pilon al unei societăţi, al unei comunităţi. Dumneavoastră aţi ajuns aici, la această vârstă, cu multă dragoste, cu multă toleranţă, cu multă înţelegere, trecând împreună peste toate greutăţile vieţii. Pentru că viaţa, din păcate, nu este compusă numai din zile cu soare, mai sunt şi zile ploioase, şi dacă nu ai capacitatea să treci împreună cu cel de lângă tine peste zilele mai puţin plăcute, cu siguranţă nu se poate ajunge aici, cum e exemplul dumneavoastră. Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru familiile dumneavoastră, pentru Petroşani în general şi pentru faptul că existaţi şi sunteţi alături de cei dragi. Avem nevoie de dumneavoastră, de experienţa dumneavoastră, de tradiţia dumneavoastră şi de cuvintele şi sfaturile dumneavoastră pe care, încă,  le puteţi da celor mai tineri. Să vă dea Dumnezeu sănătate să vă bucuraţi de copii, de nepoţi şi strănepoţi, de rude, de vecini şi prieteni, de tot ceea ce este mai plăcut pe această lume. Doamne ajută!”, a declarat celor prezenţi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Au fost felicitate cuplurile: Eugen şi Victoria Ditrisch; Ioan şi Elena Sâtea;  Ioan şi Elena Neagoie; Iosif şi Margareta Paszternak; Rista şi Iozefia Rădulesc; Pompei şi Sabina Boer; Constantin şi Elena Boncan; Ion şi Magdalena Creţan; Corneliu şi Marcela Arghira; Maria şi Cornel Viţonesc; Victor şi Georgeta Covrig; Dumitru şi Maria Păun; Ladislau şi Rozalia Kovacs; Ion şi Elena Nica; Cornel şi Ileana Berindei.              E.S.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: