Comunitatea maghiară din Lupeni a fost în sărbătoare

            În cadrul Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara şi în municipiul Lupeni au fot organizate mai multe evenimente. Campionatul de fotbal a atras interesul celor care iubesc acest sport, dar şi echipele înscrise la competiţie. Echipa jurnaliştilor s-a întrecut în finală cu echipa din Deva. Cu tot efortul depus de colegi, devenii au fost câştigători.

La fosta şcoală catolică din muncipiul Lupeni a fost organizat de gazde un inedit concurs gastronomic, de pregătit gulaş. Alături de liderii locali şi judeţeni ai UDMR au fost prezenţi, senatorul Cristian Resmeriţă şi primarul Lucian Resmeriţă, consilieri locali şi membrii ai comunităţii.

   „Sunt onorat să fiu astăzi alături de fraţii noştri maghiari, care iată, prin ceea  ce au organizat duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile,  moştenite de la strămoşi.  O Românie modernă şi democratică care se construieşte pe sine, şi aspiră la o dezvoltare armonioasă, prosperitate şi emancipare pentru toţi cetăţenii săi nu poate ignora minorităţile naţionale, cetăţeni diferiţi prin origine, limbă, istorie şi tradiţii, dar egali în demnitate, drepturi şi îndatoriri cu cetăţenii români majoritari. La ora democratizării şi integrării în marea patrie a tuturor naţiunilor europene, rolul minorităţilor naţionale se cuvine în egală măsură cunoscut mai bine, recunoscut şi reevaluat, deoarece ceea ce în anumite epoci a putut părea unora o povară şi o problemă dificilă, uneori imposibil de rezolvat, a devenit astăzi o bogăţie şi un vehicol spre o mai bună integrare în marea simfonie a naţiunilor europene, o punte de legătură între români şi popoarele continentului european. În felicit pe organizatori, pe câştigătorii competiţiei de fotbal şi al concursului gastronomic şi iată că, la Lupeni suntem un model  de convieţuire între mai multe comunităţi”, a ţinut să ne declare senatorul Cristian Resmeriţă.

        Concursul gastronomic a fost unul inedit,  pentru că, s-au înscris cinci localnici, unul din Petroşani şi unul din Cluj,  iar cântecele populare au făcut ziua mai plăcută. Din juriu au făcut parte şi oaspeţii din Ungaria, iar câştigătorul a fost din Cluj.

“Am pus pe lângă ingredientele de bază şi unul secret, iar preparatul meu a fost „devorat” de participanţi. Mulţumesc pentru invitaţie şi să dea Dumnezeu să ne mai vedem şi la alte ediţii”, a ţinut să spună câştigătorul concucursului de pregătit gulaş.            Palatul Cultural a găzduit un inedit concert de muzică susţiunt de îndrăgitul artist Sandor Homonyk şi formaţia sa, toate melodiile pe care le-a interpretat fiind aplaudate la scenă deschisă de publicul spectator. Pentru buna organizare a evenimentelor de la Lupeni merită felicitări liderii, David Benedekfi, Amalia Antal şi echipa lor, care au reuşit şi de această dată să unească comunitatea, tineri şi seniori, pentru a cinsti aşa cum se cuvine Zilele Maghiare în judeţul Hunedoara.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: