Valea Jiului se alătură campaniei WORLD CLEANUP DAY

          Pe 15 septembrie a.c. va fi organizată „World Cleanup Day,”  ziua în care milioane de voluntari de pe tot globul, vor ieşi la curăţenie. Prin campania „Ziua de Curăţenie Naţională” organizată în România, în urma înregistrării mormanelor de gunoi neconforme pe Harta Deşeurilor, s-au colectat anul trecut, 18.000 tone de deşeuri.

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deşeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, ţara va fi pasibilă de sancţiuni de până la 200.000 de euro pe zi şi chiar tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului.

Ţara noastră este pe ultimele locuri din Uniunea Europeană şi la capitolul cetăţenie activă, doar 3.2% dintre români implicându-se în acţiuni de voluntariat sau iniţiative civice, în timp ce media europeană este peste 19%. Credem că în contextul Centenarului, an în care societatea este mai divizată şi polarizată ca niciodată, ar trebui să fim uniţi şi să cooperăm pentru a construi România de mâine. Avem nevoie de o acţiune pozitivă, care să ne ajute să luptăm pentru aceeaşi cauză, indiferent de gen, etnie, venituri, religie, orientare politică sau sexuală.

15 septembrie  a.c. va marca cea mai mare acţiune civică paşnică din istoria omenirii, când 5% din populaţia planetei va ieşi la curăţenie. România va fi una dintre cele 150 de ţări care s-au alăturat mişcării „Let’s Do It!”.  Şi VALEA JIULUI  s-a alăturat campaniei, CLUBUL DE PRESĂ,  devenind partener media.   Mobilizarea la Petroşani se va face la orele 10.00 în faţa primăriei.

            „Sunt aşteptaţi toţi cei care vor să participe, în special copiii şi tinerii de la şcoli şi licee, dar şi adulţii. Îi îndemn să vină cât mai mulţi, avem nevoie de voluntari pentru o acţiune frumoasă, educativă, o activitate care pe lângă faptul că îi mobilizează pe cei mici în spiritul păstrării mediului curat, este şi o activitate prin care vorbim de un Petroşani mai curat, mai plăcut şi mai frumos. Noi, primăria, vom pune la dispoziţie tot ceea ce înseamnă material de lucru, vorbesc în primul rând de mănuşi şi de saci. Fac pe această cale un apel cetăţenilor noştri, astfel încât,  toată lumea să fie informată şi să poată sâmbătă să-şi exprime spiritul civic şi deschiderea faţă de comunitatea în care fiecare trăieşte. Eu cred că vor fi prezenţi sâmbătă,  şi am certitudinea că aşa va fi, sute de elevi, mai mari şi mai mici, precum şi tot atâţia cetăţeni adulţi”, a transmis în mesajul său,  primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Astfel de acţiuni se vor organiza şi în celelalte oraşe ale Văii Jiului, în această acţiune urmând să fie mobilizaţi peste 3000 de voluntari.(E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: