Mii de oameni la serbările naționale de la Ţebea

          ”Și peste 100 de ani preoții noștri se vor ruga lui Dumnezeu pentru tine și oștenii tăi, tot în dulcea noastră limbă română”

             În anul Centenarului Marii Uniri, românii au venit, cu  mic cu mare, de pe întreg cuprinsul țării ca să aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.

Evenimentul organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara s-a bucurat de prezența vicepremierului Paul Stănescu, a ministrului Apărării, Mihai Fifor, a ministrului Educației Naționale, Valentin Popa și a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intorero. Alături le-au fost parlamentari din județul Hunedoara și din județele vecine, prefecți din șapte județe, președinți de consilii județene, primari din județele Hunedoara, Alba, Arad, Bihor, reprezentanți ai comunității din comuna Vâlcele, jud. Covasna, membri ai partidelor politice parlamentare și neparlamentare, reprezetanți ai unor asociații politice și apolitice.

     Un sobor de preoți, în frunte cu Mitroplitul Banatului Ioan și Episcopul Gurie al Devei și  Hunedoarei au săvârșit slujba de Te-Deam „Slăvite voievod Avram Iancu, îţi mărturisim că în spaţiul nostru românesc liber încă ne naştem într-o limbă română frumoasă ca o duminică, plângem, ne bucurăm şi ne rugăm lui Dumnezeu în limba română. Îţi mai mărturisim că aici şi peste 100 de ani preoţii noştri se vor ruga lui Dumnezeu pentru tine şi oştenii tăi,  tot în dulcea noastră limbă română”, a  spus în predica sa, Mitropolitul Banatului.

A urmat apoi ceremonialul de depuneri de coroane. Printre miile de români prezenți la Țebea l-am revăzut și pe veteranul ciobanilor din România, nea Ștefan Gros, care printre lacrimi în ochi a ținut să declare presei că este pentru prima dată la Țebea. Îmbrăcat în frumoasele straie populare, nea Ștefan a ținut o adevarată lecție de înțelepciune populară, și a vorbit despre condiția neamului românesc. Sunt pentru prima dată la Ţebea! Nu am cuvinte să vă pot spune cât mă simt de bine! Simt că am întinerit! De mulţi ani mi-o tot fost gândul să viu. După ce am trecut suta de ani, mi-o venit și mie  rândul să viu şi iată, am venit. Simt că a crescut inima în mine, aşa mă simt de bine…  țara  o văd acum cu picioarele la deal şi cu capul în pământ. Cine să fie vinovat? Într-o casă, capul e capul familiei. Peştele se împute tot de la cap… no comment…”.

  Spectacolul artistic care a urmat a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, Consiliul Județean Hunedoara, prin ADEH, a invitat producători tradiționali grupați sub brandul ”Produs în Hunedoara”.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: