”Cea mai bună investiție este în copii”

            Debutul anului şcolar este o zi cu o încărcătură emoţională pentru toţi cei care sunt prezenţi la acest eveniment unic, care are loc în fiecare an.  Este ziua în care, bobocii îşi întâlnesc pentru prima dată colegii şi pe cel, sau cea, care îi vor învăţa tainele cunoaşterii, bucuria revederii şi frica de necunoscut. Emoţionaţi sunt şi părinţii, ori bunicii sau cadrele didactice.

      Festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut caracter oficial, primarul Lucian  Resmeriţă și invitații de la ISJ Hunedoara, Poliția Româna, ISU, au făcut  în așa fel încât,  să fie prezenți la toate unitățile de învățământ, începând de la grădinițe, până la cele două licee, la intervale orare stabilite la ultima întâlnire cu directorii de unități de învățământ. 

            După slubja religioasă care a cuprins și binecuvîntarea elevilor și cadrelor didactice,  a luat cuvântul primarul Lucian Resmeriță. “Îmi doresc să ajungeţi cetăţeni de vază ai municipiului nostru. Puteţi să realizaţi acest lucru pentru că aveţi cadre didactice deosebite, aveţi nişte părinţi minunaţi, şi numai o îmbinare perfectă între cadre didactice şi părinţi poate să scoată din dumneavoastră niste oameni deosebiţi. Trebuie să învăţaţi, iar satisfacţiile vor veni şi ele. Doresc să felicit cadrele didactice pentru rezultatele obținute în anul precedent, iar în noul an școlar 2018-2019 care astăzi începe, doresc tuturor copiilor, profesorilor, părinților și bunicilor să fie sănătoși și mult succes. Administrația locală va susține și sprijini educația și proiectele din instituțiile de învățămînt, cu toții trebuie să știm că cea mai bună investiție,  este în copii”.

          ”Anul școlar 2018-2019 începe într-o zi care ne duce cu gândul la simbolul succesului în învățământ. Ziua de azi coincide cu nota 10 din catalog pe care sper să o obțină fiecare elev care trece astăzi pragul școlii. Cadrelor didactice le urez succes în misiunea lor de a fi călăuze pe drumul cunoașterii. Părinților le doresc spor în tot ce vor face și bucurii din partea voastră, a elevilor, astfel încât rolul lor în lume să fie unul nobil, conectat, prin voi, la România de mâine. Nevoia de cunoaștere este una vitală în zilele pe care le trăim și, de aceea, suntem profund preocupați să asigurăm șanse egale la educație tuturor copiilor din România. Elevii claselor I-VI beneficiază, din acest an școlar, de manuale noi. Mai mult, elevii vor avea manuale noi pentru 26 de discipline la care nu au existat manuscrise în ultimii 20 de ani. Alături de colegii din Guvern, am depus toate eforturile pentru ca profesorii să primească, încă din luna martie 2018, salarii mai mari. În plus, am decis să fie plătiți și pentru munca extraordinară pe care o depun în organizarea olimpiadelor, iar pentru cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naționale am majorat cu 60% sumele pe care le primesc pentru această activitate. Pentru a-i susține pe tinerii de liceu din mediile defavorizate, Ministerul Educației Naționale a majorat ajutorul prevăzut în programul „Bani de liceu”, iar absolvenții din mediul rural au putut candida, în premieră, pe locuri speciale în facultăți.  Acestea sunt doar câteva dintre măsurile noi pe care le-am luat în ultimele luni pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ. Mai mult, în săptămânile următoare, vom majora și bursele pentru elevii cuprinși în învățământul profesional și dual. Vă asigur că vom investi în continuare în educație, astfel încât respectul și statutul nobil al profesorilor să fie reconfirmate în societate, iar elevii să beneficieze de un act educațional de calitate, în drumul lor spre performanță”, se arată în mesajul ministrului Educației Naționale, Valentin Pop.

            Anul acesta, câteva  unități de învățământul  din municipiul Lupeni își vor serba jubileele (n.r.datele și materiale ample în numerele viitoare)  dar cea care a fost și este un simbol al educației,  este cea care ține ca structură de Liceul Teoretic Mircea Eliade –  Școala Gimnazială nr. 1, care împlinește 125 de ani de funcționare.

      ”A fi astăzi elev la Şcoala 1 Lupeni este o cinste dar şi o responsabilitate, cinstea de a fi printre cei buni, responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce mai departe bunul renume al şcolii noastre. Şcoala este frumoasă şi curată, înzestrată cu tot ceea ce este necesar desfăşurării unui învăţământ modern, de  calitate şi pentru acest lucru trebuie să mulţumim autorităţilor locale. Adăugând şi corpul profesoral bine pregătit, animat de dragostea pentru profesie şi pentru copii, aş putea spune că aveţi tot ceea ce este necesar pentru un învăţământ de bună calitate, performant chiar. Aşteptăm din partea voastră dorinţa de a învăţa, muncă temeinică şi respect pentru tot ceea ce că punem astăzi la dispoziţie”, a sublinat directoarea școlii, Erika Șoacă.

        În municipiul Lupeni s-au făcut eforturi deosebite pentru ca, odată cu începerea anului şcolar, unităţile de învăţământ să corespundă cerinţelor actuale,  în sensul că au fost realizate lucrări de reabilitare şi modernizare, dotări corespunzătoare  pentru clasa pregătitoare, tocmai pentru ca, procesul de educaţie să se desfăşoare în condiţii normale, pentru formarea şi modelarea viitoarelor caractere şi personalităţi ale copiilor şi tinerilor lupeneni.

       Preocuparea constantă a municipalităţii pentru menţinerea în bune condiţii a patrimoniului şcolar şi pentru îmbunătăţirea, de la an la an, a condiţiilor de studiu oferite elevilor, a fost reflectată cel mai concludent de faptul că, toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Lupeni, deţin autorizaţie sanitară de funcţionare şi ceea ce este şi mai important, în municipiul Lupeni toate unităţile de învăţământ sunt racordate la reţeaua de gaz metan, asigurându-se astfel şi combustibilul necesar funcţionării în cele mai bune condiţii, pe perioada sezonului rece.

 

Arthur Gărdescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: