În municipiul Vulcan aerul este irespirabil

             Cetăţenii municipiului Vulcan sunt  exasperaţi  în ultima perioadă de calitatea aerului pe care îl respiră în localitatea lor. Un aer greu poluat, încărcat de mirosuri pestilenţiale, care provine de la staţia de sortare a Pregoterm care se află în Colonie, iar Vulcanul pute la propriu.

            Cei mai afectaţi sunt cetăţenii din Colonie care  locuiesc în imediata apropiere a halei unde se depozitează gunoiul sortat. Mirosul de simte până la piaţă.  Având în vedere situaţia prezentată, cetăţenii care locuiesc în  partea de jos a localităţii  au adresat o petiţie primăriei şi Consiliului local, semnată de 70 de persoane prin care aduceau în atenţia tuturor că „mirosul este de nesuportat, a devenit un focar de infecţie, semnalându-se deja cazuri de hepatită(…) Nu suntem de acord cu sortarea şi depozitarea gunoiului la noi în cartier atât de aproape de locuinţele noastre”.

Credeţi că a auzit cineva strigătul de disperare a acestor cetăţeni???

  Dimpotrivă, au  fost trataţi cu indiferenţă şi cu ameninţări chiar de primarul municipiului Vulcan, care declara că staţia de sortare este făcută pe fonduri europene şi nu se va muta niciodată „Se vor muta ei… alea nu sunt locuinţele lor, sunt locuinţe de stat şi oricând se pot muta”. Iar în altă şedinţă de consiliu când au venit din nou cetăţenii să se plângă de miros ştiţi ce le-a răspuns primarul??? … parcă la mişto: „Dar de unde ştiţi că miroase tare??? Eu am fost în toată lumea şi nu am găsit un aparat care poate măsura intensitatea mirosului”.

Am purtat discuţii şi cu angajaţii de la Pregoterm care lucrează la acea staţie de sortare. Veştile nu sunt tocmai bune. Unii dintre ei sunt plini de bube şi se tem să nu facă hepatită. Au primit ameninţări, dacă vorbesc cu cei din presă. Gunoiul vine acum la grămadă, sunt fel şi fel de deşeuri,  iar protecţia şi securitatea în muncă nu prea este conform prevederilor legale. Levigatul care rezultă acum din sutele de tone de gunoaie ce sunt depozitate în hală au ajuns, cu siguranţă, în  pânza freatică din zonă, aşa cum acelaşi levigat, de la fosta groapă de gunoi,  se scurge direct în parâul care merge paralel cu strada Mesteacănului.

Dată fiind starea de fapt care există la nivelul municipiului Vulcan, Clubul de Presă “Valea Jiului”  a început să facă demersurile necesare,  pentru ca  sesizările cetăţenilor să fie luate în considerare.

Trebuie să menţionăm faptul că, la momemtul oportul comisia care se va deplasa în municipiul Vulcan va constata şi care este calitatea aerului (există aparatură în acest sens şi trebuie să menţionăm faptul că în municipiul Vulcan, din luna martie 2010, funcţionează o staţie automată de monitorizare a aerului), ce efecte nocive va avea asupra sănătăţii, condiţiile impropii de muncă de la unităţile care vor fi controlate, vom identifica şi care sunt campaniile de  monitorizare pe care le-au făcut sau nu organismele îndreptăţite să le facă. Iar cei care şi-au încălcat atribuţiile de serciviu, ne-au promis partenerii cu care vom întreprinde acest control, vor fi aspru sancţionaţi.

Vulcanul a fost de nenumărate ori în atenţia opiniei publice din cauza afacerilor necurate care s-au derulat aici, publicaţia noastră prezentând pe larg evenimentele, care i-au usturat la buzunar, inclusiv pe cetăţeni prin creşterea tarifului la gunoi.

În 2016  a fost chiar în centrul unui  mare scandal, în care erau menţionate şi firme din judeţul  Hunedoara, după depistarea şi oprirea în vamă a unor transporturi cu deşeuri periculoase. Localitatea devenise groapa de gunoi a Văii Jiului,  dar şi din alte judeţe cum ar fi Alba, Timiş, Caraş Severin, etc. Despre afecerile necurate de la Pregoterm s-a tot scris, fiind întocmit chiar un dosar penal împotriva directorului Marius Danci, anchetat fiind pentru delapidarea a peste 750.000 de lei şi folosirea unor facturi „trompetă” prin care Pregoterm cumpăra de la diferite firme sau persoane fizice  pet-uri. Iar probelematica deşeurilor din judeţul  Hunedoara nu s-a încheiat,  nici acum.

Echipa care  a implementat SMID-ul, a făcut-o  într-un mod defectuos,  iar  judeţul nostru poate atrage infrigementul pentru ţara noastră, pe această temă.

În anul 2009 se primeau nouă milioane de euro pentru implementarea proiectului menţionat mai sus, proiectul hunedorean fiind implementat prin două firme ISPE şi EPEM din Grecia, ai căror implementatori,  dar şi câteva „gulere albe ale gunoiului” sunt acum în atenţia DNA.

În 2013 a fost semnat contractual de finanţare, iar  fiecare UAT din judeţ a trebuit să devină parte componentă al ADI – Deşeuri.

Au trecut de atunci aproape zece ani, cetăţenii au fost obligaţi să plătească un tarif mai mare la gunoi, care se modifică de la an la an, iar licitaţiile pentru colectarea şi transportul gunoiului din Valea Jiului la deponeul de la Bârcea Mare au fost din nou contestate, ajungându-se până în instanţă. Până atunci, staţia de sortare de la Pregoterm încă funcţionează, spre disperarea cetăţenilor care, încă trebuie să îndure mirosuri de nesuportat.     Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: