Viaţa este un drept – parteneriat între spitalul municipiului Lupeni şi ASMR

            Asociaţia Suport Mastocitoza România informează opinia publică,  cu bucurie,  că există într-o zonă montană de interes naţional, în municipiul  Lupeni, la întâlnirea munţilor Retezat, Vâlcan şi Parâng, o unitate de primiri urgenţe specializată în intervenţia de prima linie în reacţiile de degranulare mastocitară,  în cazul bolnavilor de mastocitoză.

Vaia Nicoleta, preşedinta Asociaţiei Suport Mastocitoza România, a declarat că: „suntem bucuroşi de deschiderea dnei manager Carmen Mesarosi faţă de protocolul de urgenţă în mastocitoză, de diseminarea acestuia în rândul personalului medical, de sprijinul emoţional pe care dânsa ni l-a asigurat. Medicii Viorel Jula şi Călin Bota au fost primii care şi-au însuşit şi aplicat cu profesionalism protocolul de urgenţă. E o stare de securitate pe care aceşti oameni ne-o transmit”.

MASTOCITOZA este o boală foarte rară, hematologică, oncologică şi cronică incidenţa bolii este de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori şi an. Mastocitele sunt celule care fac parte din a sistemului nostru imunitar. Ele iau naştere în măduva osoasă şi de acolo migrează în alte ţesuturi, unde se focalizează lângă capilarele sau de terminaţiile nervoase periferice. În mod normal mastocitele nu se găsesc în sângele periferic, prezenţa lor anormală acolo este determinată prin analiza numită: imunofenotipare din sîngele periferic, fiind una din specificităţile mastocitozei. Mastocitoza este încadrată în grupul bolilor neoplazice, C 77, neoplasme maligne. În România Mastocitoza sistemică are încadrarea C 96, tumori maligne. Asociaţia are în vedere elaborarea şi semnarea unui contract cu furnizorii de analize medicale în vederea oferirii unui pachet de analize vital, gratuit pentru bolnavii de mastocitoză constând în triptaza serică şi electroforeza hemoglobinei.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: