Primarul Tiberiu Iacob Ridzi face lobby pentru ca serviciul de termoficare să fie preluat de CEH

       În cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Petroşani a venit în faţa opiniei publice şi a concetăţenilor săi, cu o propunere pe care a adresat-o CEH, pentru ca serviciul de termoficare să fie preluat de CEH, pentru că în acest fel s-ar elimina câteva categorii de cheltuieli din stabilirea preţului final al serviciului şi acesta ar putea rămâne atractiv pentru consumatori. De asemenea circuitele financiare ar fi mult simplificate şi contravaloarea serviciilor ar ajunge mai rapid în conturile CEH. Asigurarea acestui tip de serviciu direct de către CEH ar acorda un grad sporit de stabilitate consumatorilor şi ar însemna că locuitorii Văii Jiulu nu sunt trataţi mai prejos decât devenii.

„Administratorul judiciar şi-a exprimat acum o lună opinia că SC Termoficare nu va mai putea furniza agent termic în sistem centralizat. Astăzi eu am făcut o adresă către Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA prin care ne reafirmăm încă o dată dorinţa administraţiei publice de la Petroşani de a furniza agent termic în sistemul centralizat celor 2.200 de consumatori ai acestui sistem. Soluţia pe care noi o vedem nu e nouă, deci nu venim cu o soluţie nouă… Dacă vă aduceţi aminte, în repetate rânduri eu, împreună cu domnul primar Ile de la Vulcan, am solicitat CEH să preia această activitate de distribuire a agentului termic şi la Petroşani şi la Vulcan, de fapt şi în Valea Jiului, aşa cum se întâmplă la Deva, unde Mintia a preluat şi distribuirea agentului termic. Ar fi cea mai simplă variantă şi din punct de vedere juridic, ar fi cea mai bună variantă şi pentru consumatori, pentru că s-ar elimina din acest circuit financiar un TVA şi costurile de operare pe care le are actualmente SC Termoficare. Dar cel mai important cost care s-ar elimina ar fi costul acelor pierderi tehnologice care se înregistrează de la intrarea în oraş până la distribuţia în punctele termice. Agent termic care nu poate fi facturat populaţiei şi care rămâne şi a rămas în sarcina SC Termoficare SA de fiecare dată. Soluţia pe care eu o văd, repet, nu e o soluţie nouă. Există exemple la Deva şi la Craiova şi care funcţionează. De aceea cred că ar fi o soluţie pentru abonaţii de la Petroşani şi, probabil şi de la Vulcan, pe de-o parte, iar pe de alta ar însemna avantaje şi din punct de vedere al costurilor şi din punct de vedere al activităţii CEH, care poate să furnizeze acest agent termic ca un produs rezidual al lor şi care le-ar aduce nişte beneficii prin acele certificate verzi pe care ei le primesc în momentul în care livrează şi agent termic. Dacă la Deva cei de la CEH au putut, la Petroşani de ce să nu se poată? Dacă e să vorbim de termene, eu cred că în 60, maxim 90 de zile, această procedură poate fi făcută. Am dat deja în lucru,  la colegii din  Compartimentul de Achiziţii Publice să reluăm scoaterea la licitaţie a acestui serviciu. El a mai fost scos la licitaţie acum vreo doi ani de zile, dar atunci nu s-a primit aprobarea Consiliului de Administraţie al CEH. Vreau să vă spun că am vorbit în această dimineaţă la telefon şi cu domnul director general Dioane şi cu domnul preşedinte Purcaru. Dumnealor s-au arătat deschişi la o astfel de soluţie, o analizează, deci acum nu resping această idee şi să sperăm că cei din CA şi, ulterior, cei din AGA din cadrul CEH vor fi de acord cu această preluare a distribuţiei agentului termic la Petroşani. În acest moment eu văd aceasta ca fiind singura soluţie pentru a mai putea furniza agent termic în sistem centralizat la Petroşani”, a declarat primarul petroşenean.

Primarul municipiului Petroşani face un apel la populaţie ca cetăţenii care erau racordaţi la sistemului centralizat de termoficare să-şi ia măsurile de precauţie şi să caute şi o altă alternativă pentru încălzirea locuiţelor în sezonul rece care se apropie.

În cadrul ADI Termoficare (care a înghiţit sute de milioane)  nu s-a mai discutat nimic despre viitorul termoficării din Valea Jiului, asociaţia fiind ca şi inexistentă. Magistrala cuprinsă între Paroşeni şi Petroşani, de 18 kilometri, are nevoie de reparaţii capitale, pentru că, pierderile de pe reţea depăşesc 50%. Se discuta chiar de un proiect  major care să beneficieze de fonduri europene, dar numărul mic de abonaţi face ca acesta să fie încă, incert.   Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: