File din istoria luptelor de acum o sută de ani, de pe meleagurile din Pasul Vâlcan au fost readuse în atenția publicului participant. Îmbrăcați în uniformele celor două armate combatante, ”militarii” au purtat o bătălie pentru ”ocuparea” teritoriilor, pe fosta linie de front unde au fost amenajate și câteva tranșee de luptă și au fost expuse tunuri și ale accesorii militare specifice anului 1916.
La monumentul statuar ridicat sus, în vîrf de munte, militari în rezervă, reprezentații autorităților publice județene, și locale au adus un omagiu eroilor căzuți în prima mare conflagrație mondială. Au fost depuse coroane de flori, a avut loc un Te-Deum religios și un moment artistic. Peste 1000 de partcipanți a fost alături de organizatori, veniți din mai multe județe ale țării.
Aici, în Pasul Vâlcan, într-o zi de august a anului 1916, a pornit în lupta pentru eliberarea fraților de dincolo de Carpați, alături de alți bravi camarazi de arme, cea care avea să fie supranumită Eroina de la Jiu, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română, răpusă un an mai târziu, la 22 august 1917, în luptele de la Mărășești. Au
mai fost dezvelite și alte patru busturi ale înaintașilor noștri printre care, cel al Reginei Maria – Mama Răniților și Sora de Cruce Roșie, al Eroinei de la Jiu- Ecaterina și al locotenentului Grigore Popoviciu și al generalului Ion Dragalina. Ridicarea acestui complex s-a făcut la propunerea unui mare patriot și filantrop al Văii Jiului, Emil Părău, busturile fiind realizate de profesorul Teodosie Cuciuc.
Evenimentul a fost posibil datorită implicării Asociației Cultul Eroilor Regina Maria, Asociația Tradiții Strămoșești, cu care a fost reconstituită lupta din Pasul Vâlcan, Asociația Rezerviști Militari, Comexim Lupeni și Primăria Vulcan.
Elena Dragomir
Lasă un răspuns