La Lupeni continuă lucrările de ecologizare în zona Minei Sud

           În urmă cu doi ani, administrația publică locală a  predat amplasamentul în suprafață de 20,20 ha în vederea finalizării lucrărilor de ecologizare a zonei Mina Sud din municipiul Lupeni către S.C. RAR Construct Prest SRL Satu Mare, iar asistenţa tehnică este supervizată de ACM Tg.Jiu.  În această perioadă lucrările continuă la amenajarea drumului către Paroșeni şi a fost reabilitat drumul pietruit care duce către cartierul Roșia, etc.

Aşa cum rezultă din proiect, au fost reconstituite ecologic terenurile afectate de activitatea minieră prin lucrările de demolare, demontare utilităţi, lucrări de terasare, nivelare, decaparea zonelor degradate şi aşternere sol fertil şi însămânţarea cu ierburi perene.

   Mina Lupeni Sud şi-a desfăşurat activitatea în următoarele incinte: incinta Lupeni Sud- zona A, incinta puţ 1 est-zona C, incinta Roşia – zona C, teren afectat de exploatare. În zona incinta Roşia se vor executa lucrări de rambliere şi închidere puţ de aeraj Roşia, se vor demonta şi demola turnul şi casa puţului, casa maşinii de extracţie, atelierul fundaţie troliu şi platformă, căminul de vizitare nr.1 şi 2, etc. Lucrările  au fost  complexe,  și au vizat  şi reabilitarea drumurilor tehnologice şi comunitare de acces la incinta Roşia pe o lungime de 615 metri, refacerea rigolelor colectoare drumului comunitar, executare podeţ rutier peste pârâul Roşia, amenajarea haldei pentru creşterea stabilităţii pe o suprafaţă de 24 de ha, lucrări de demolare în incinta Carolina, rambleerea puţului de aeraj Roşia, lucrări de eliberare a terenurilor şi reabilitarea ecologică a zonelor afectate prin revegetarea suprafeţelor, etc. Va fi cea mai extinsă suprafaţă din Valea Jiului, unde se pot face cu succes investiţii, administraţia publică locală va încerca atragerea unor investori sau chiar realizarea unei baze industriale, unde se pot crea zeci de locuri de muncă.

            „Am făcut demersuri pentru ecologizarea acestei zone şi ne dorim  redarea ei în circuitul economic. Prin finalizarea lucrărilor de ecologizare a acestui amplasament, practic la cea mai mare suprafaţă din Valea Jiului, creăm condiţii pentru atragerea investitorilor în zonă în vederea creării de noi locuri de muncă pentru cetăţeni. Ţin să menţionez că zona beneficiază de acces la DN66, la calea ferată, gaz, curent electric, apă şi canalizare. Mai trebuie precizat faptul că am dorit reabilitarea drumului dintre municipiul Lupeni şi cartierul Sohodol din Vulcan pentru ca astfel, investitorii care doresc să vină în zonă, să beneficieze de două căi de acces”, a precizat primarul municipiului Lupeni,  Lucian Resmeriţă.

Iar lucrările de reabilitare a zonei se apropie de sfârșit.

Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: