„În Valea Jiului trăim, existăm şi ne-am dezvoltat datorită mineritului”

Ca în fiecare an, administraţia publică locală din municipiul Lupeni a făcut în aşa fel încât, comemorarea înaintaşilor şi pe cei care au făurit istoria mineritului în această urbe muncitorească să devină o tradiţie şi respect faţă de cei care, au luptat pentru drepturile minerilor, s-au jerfit în adâncurile pământului pentru a scoate la suprafaţă „aurul” negru.  Pentru a comemora cei 89 de ani de la masacrul minerilor din 1929 şi 41 de ani de la luptele pentru dreptate socială din 1977, în incinta E.M. Lupeni, la Uzina Electrică a avut loc ceremonialul de depunere de coroane de flori din partea instituţiilor economice, a partidelor politice, a organizaţiilor sindicale, etc.                       

Manifestarea a început la ora 10.00, când sunetul sirenei a răzbit în eter, sugrumată sub povara anilor şi a greutăţilor care au trecut de-a lungul timpului peste trupurile împovărate de ani  şi peste tot ceea ce a făcut parte din mineritul Văii Jiului. Figuri cernite au avut astăzi toţi politicieni participanţi  la evenimentele de comemorare ale eroilor mineri din Valea Jiului, pentru că,  ştiu cu toţii, că mineritul va dispărea până în anul 2024, iar activitatea de exploatare la E.M. Lupeni se va încheia la finele acestui an, mina urmând să intre şi ea în programul de închideri, devenind şi ea  istorie şi un morman de fiare vechi, ca şi suratele sale, din vestul şi estul Văii Jiului, care, asigurau, odinioară, locuri de muncă şi traiul zilnic  pentru 40.000 de mineri  şi familiile acestora.

   Pe fondul sonor al „Imnului Minerului” şi al „Eroilor” au depus coroane de flori; reprezentanţii  Primăriei şi Consiliul local al municipiului Lupeni, conducerea E.M. Lupeni, a CA al CEH, al CEH, al sindicatului Muntele, a E.M. Livezeni, a Instituţiei Prefectului judeţului Hunedoara, din partea Consiliului Judeţean, a PSD Lupeni şi Hunedoara, a PNL Lupeni şi Hunedoara, al ISU- Garda de Intervenţie de la Lupeni, ai Jandarmeriei şi Poliţiei din Lupeni, ai oamenilor de afaceri, instituţii publice, etc.

      Asistăm neputincioşi la faptul că,  românii şi ţara noastră a ajuns o piaţă de desfacere pentru profitul unor corporaţii multinaţionale, bogăţiile ţării au fost date la străini, iar Valea Jiului care stă „pe o bogăţie nemăsurabilă, pe un munte de cărbune” se prăbuşeşte încet încet, depopulându-se. De parcă şi acum sunt vinovaţi:  tot minerii.

  Ceremonialul de depunere de coroane de flori a continuat la statuia Minerului din centrul civic al municipiului Lupeni, parcă mai animat din cauza cetăţenilor ce au dorit să fie prezenţi la acest eveniment solemn. şi aici s-au depus exact 17 coroane, ca şi anii care au trecut peste declinul mineritului din Valea Jiului. La unii ortaci parcă am văzut lacrimi în ochi. Alţii, au văzut că, an de an, Ziua Mineritului nu mai era ce era odată.

     „Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Văii Jiului, dar şi pentru industria ţării noastre este o zi importantă, pentru că, cele mai mari evenimente din industria minieră s-au petrecut aici, în urbea noastră, la Lupeni.  Nu mi se pare normal ca cel mai important punct al Văii Jiului să nu mai funcţioneze sau să existe semne de întrebare că mina Lupeni va fi închisă sau că va mai produce cărbune până în 2018 sau până în 2024.  Noi,  în Valea Jiului trăim, existăm şi ne-am dezvoltat datorită mineritului. Acum mulţi ani, popularea Văii  Jiului a fost creată de acest factor, de resursele pe care noi le avem. Din păcate,  nu reuşim în România nici astăzi, când toate tehnologiile sunt foarte dezvoltate, să exploatăm aşa cum trebuie cărbunele. Este inacceptabil ca şi astăzi să avem metode învechite, prin care să exploatăm cărbunele. Dorinţa noastră, a administraţiei publice locale din  Lupeni, dar şi a celorlalţi primari din Valea Jiului, este de a sprijini cât putem noi, dar, din păcate, puterea noastră este una foarte mică în ecuaţia aceasta mare a mineritului. Dacă timp de 28 de ani în minerit nu s-a investit absolut niciun leu, este imposibil ca astăzi să ai nişte cerinţe mari referitoare la acest domeniu. Din păcate, toţi au profitat de pe urma lui şi au uitat că viaţa oamenilor şi dezvoltarea acestei zone sunt mult mai importante,  decât multe alte interese personale”, a ţinut să precizeze  primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriţă.                                Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: