De Ziua Minerului, ample manifestări la Lupeni

            Municipiul Lupeni va fi şi anul acesta gazda celor mai ample manifestări ce se organizează în Valea Jiului, de Ziua Minerului.

            Ziua de  6 august va rămâne  marcată în istorie  ca fiind cea mai violentă  şi mai tragică manifestare de protest din istoria muncitorimii româneşti şi europene, gloanţele secerând vieţile a zeci de mineri, care s-au răzvrătit împotriva regimului  asupritor.  Cei care doresc să participe la evenimentele prilejuite de  comemorarea minerilor, sunt așteptați începând cu orele 10.00 în curtea principală de la E.M Lupeni.  

Sunetul  sirenei  din incinta Uzinei Electrice va reaminti participanţilor la ceremonialul dedicat Zilei Minerului, de  evenimentele declanşate în august 1929 care s-au încheiat cu vărsare de sânge, deoarece 22 de mineri au murit prin împuşcare, opt persoane au rămas invalide pe viaţă, iar din cei 3000 de protestatari, 44 de mineri au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, plata unor amenzi şi retragerea unor drepturi civile.

În incinta E.M. Lupeni va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori.

Patriarhul Artelor, sculptorul Ion Irimescu, artistul care a murit la 102 ani,  a ridicat în 1968 un impunător monument în cinstea minerilor martiri ucişi în 1929.

De atunci, acest monument a devenit un simbol al municipiului Lupeni şi,  în fiecare an, de 6 august au şi aici loc ceremonialuri de depuneri de coroane de flori, în amintirea celor ce şi-au vărsat sângele pentru condiţii mai bune.  „Este o zi în care îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile oamenilor şi pentru continuarea activităţii în acest spaţiu geografic, Valea Jiului şi „La mulţi ani tuturor minerilor”. Este o cinste şi onoare pentru mine să transmit acest mesaj alături de urările de sănătate, fericire şi împliniri”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni,  Lucian Resmeriţă.

Elena Dragomir

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: