O nouă problemă socială gravă – întreruperea termoficării în Petroșani și Vulcan

Despre situația termoficării în Valea Jiului, publicația noastră a redat pe larg care au fost soluțiile găsite atât de autoritățile locale, de factorii guvernamentali și ai furnizorului princial, CEH.

Anul trecut, în luna mai, la sediul primăriei Petroșani era organizată o dezbatere publică,  unde au participat toți factorii decizionali din județ,  din cadrul  M.Energiei, sindicaliști, etc.

Legat de viitorul termoficării în Valea Jiului și în special, în municipiul Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a efectuat atunci, un studiu și  singura soluție găsită  era ca, administrația locală să cedeze către CEH, rețeaua de distribuție.  „Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei ar fi ca acest sistem de distribuire a căldurii în Petroşani  să fie preluat de către complex şi atunci eliminăm această verigă intermediară şi costurile suplimentare. Suntem dispuşi să facem acest lucru în comodat, fără să vă luăm niciun fel de chirie. Din 2012- până în 2017,,  Consiliul local a subvenţionat acest sistem cu suma de 5.674.734 lei, pentru cei peste 2000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire.  Am făcut plăţi, noi, primăria, cu şcolile, cu instituţiile publice  care sunt la noi în 2016 de aproximativ 1.900.000 de lei, iar în 2017 am plătit către CEH 1.200.000 de lei. În perioada 1998-2014 s-au făcut investiţii în puncte termice şi în reţele în valoare de 31 milioane de lei. Noi ne-am preocupat de acest subiect, întotdeauna am fost deschişi. Noi ne dorim să menţinem sistemul centralizat de termoficare”, spunea anul trecut,  primarul petroşenean.

La un an de la aceste discuții, primarul petroșenean a ridicat această problemă în cadrul întălnirii de săptămâna trecută, când  s-a tranşat din nou problema termoficării în Valea Jiului și în Petroșani. ”Situația ar fi fost alta dacă la Petroșani era aceeași situație ca la Deva, adică sistemul de distribuție era în administrarea temocentralei. Acest lucru nu s-a întîmplat și la noi, Paroșeniul refuzând această soluție. Primăria nu are niciun fel de datorie către termoficare”, a declarat în plenul discuțiilor,  Tiberiu Iacob Ridzi.

Și iată că, după discuțiile care au avut loc CEH vine cu un comunicat de presă pe tema

“posibilităţilor şi condiţiilor de furnizare a energiei termice populaţiei, agenţilor economici şi instituţiilor publice din municipiile Văii Jiului în sezonul de iarnă 2018-2019”:

Întâlnirea a fost solicitată având în vedere problemele de ordin tehnic şi economic ce s-au manifestat în furnizarea agentului termic în anii anteriori şi datoriile restante ale S.C. Termoficare S.A. Petroşani care, la data de 27.07.2018, se ridicau la suma de 61.781.312,71 lei, iar în iarna 2017-2018 procentul de încasare a energiei termice facturate a fost de 56.73%.

La întâlnire au participat reprezentanţii primăriei, administratorul judiciar al S.C. Termoficare S.A. Petroşani însoţit de directorul acestei societăţi şi reprezentanţii S. CEH-SA – Sucursala Electrocentrale Paroşeni.

Administratorul judiciar al S.C. Termoficare S.A. Petroşani a comunicat faptul că din punct de vedere juridic nu mai are posibilitatea de a continua furnizarea agentului termic în Municipiul Petroşani dată fiind situaţia economică în care se afla revânzătorul, solicitarea declarării falimentului de către Ministerul Finanţelor prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara – AJFP Hunedoara şi imposibilitatea achitării facturilor curente şi restante.

O eventuală continuare a activităţii ar fi fost posibilă prin triplarea preţului actual de distribuţie aprobat de către revânzător, creştere cu care administratorul judiciar nu este de acord ţinând cont de limita de suportabilitate a beneficiarilor serviciului de termoficare.

Alte posibilităţi luate în discuţie au fost majorarea subvenţiei actuale acordate de Primăria Municipiului Petroşani,  lucru imposibil din lipsă de fonduri, şi reducerea preţului agentului primar livrat de S.E. Paroşeni la o treime din tariful actual.

S.E. Paroşeni face precizarea că preţul de livrare al agentului termic furnizat nu poate fi redus, acest preţ fiind aprobat de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) în baza costurilor de producţie a energiei termice fundamentate de către S.E. Paroşeni.

Preţul de livrare aprobat este stabilit în baza “Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energie electrică şi termică produsă şi livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin, respectiv de bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă”, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, preţul de livrare al agentului termic primar furnizat de S.E. Paroşeni este aprobat prin Decizia 1730/28.11.2017 privind preţurile reglementate pentru energia termică livrată în SACET în anul 2018 din CET Paroșeni la nivelul de 150,19 lei/Gcal exclusiv TVA (129,14 lei/MWh), decizie care trebuie respectată şi dusă la îndeplinire de către toate persoanele juridice implicate. Mai precizăm că, prin punerea în funcţie a noilor instalaţii de conformare la obligaţiile de mediu (în principal cele care privesc instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere din S.E. Paroşeni), costurile fundamentate pentru producerea energiei termice vor creşte datorită creşterii consumurilor de producţie. În urma discuţiilor, luând în considerare imposibilitatea modificării preţului de livrare al agentului termic primar şi nefiind de acord cu triplarea tarifului de distribuţie de 55,13 lei/Gcal inclusiv TVA (46,33 lei / Gcal fără TVA) practicat de revânzător, majorare care nu poate fi suportată de către consumatorul final, administratorul judiciar al S.C. Termoficare S.A. a comunicat decizia de a nu mai continua furnizarea agentului termic către populaţia, agenţii economici şi instituţiile publice din Municipiul Petroşani şi de a informa beneficiarii astfel încât să fie avute în vedere alte surse alternative de încălzire sau de preparare a apei calde menajere.

În urma deciziei de întrerupere a furnizării agentului termic de către S.C. Termoficare S.A. către consumatorii săi, vor fi afectate şi instituţiile publice şi agenţii economici din Municipiul Vulcan şi toţi ceilalţi consumatori racordaţi direct la magistrala de agent primar a S.E. Paroşeni, nemaifiind posibilă continuarea activităţii de furnizare a agentului termic primar în condiţiile restrângerii beneficiarilor.

CEH-SA – Sucursala Electrocentrale Paroşeni îşi reafirmă capacitatea şi disponibilitatea de a furniza energie termică către toţi consumatorii racordaţi în sistemul centralizat, societatea dispunând de capacităţile de producţie necesare pentru livrarea agentului termic primar, dar subliniază necesitatea respectării tuturor reglementarilor legale în vigoare şi a condiţiilor de eficienţă.

Încă din 2017, conducerea  CEH a considerat că preluarea sistemului de distribuție va fi o povară, iar reabilitarea ar f imposibil de făcut, pentru că pierderile  sunt de 50% pe reţele şi 30% de la punctele termice până la beneficiari.

Şi nimeni nu garantează viabilitatea CEH până în 2024, dacă cărbunele va mai fi exploatat în Valea Jiului, în contextul în care CE cere în mod insistent închiderea minelor şi găsirea altor surse de energie neconvenţionale pentru sistemul de încălzire pentru comunităţile de până la 50.000 de locuitori.

Sindicaliştii din Valea Jiului au cerut la un moment dat realizarea acelei conurbaţii, apostrofându-l pe primarul petroşenean că nu i-a invitat la această discuţie şi pe restul primarilor din Valea Jiului, care, în urmă cu câţiva ani, creaseră chiar acel ADI Termoficare, cu surle şi trâmbiţe,  în faţa unor oficiali veniţi de la Bucureşti,  miniştrii de la acea dată, poate doar pentru a-şi îmbunătăţi imaginea publică.

Pe actualul program de finaţare pentru fonduri nerambursabile, banii au fost deja alocaţi pentru unele capitale de judeţ din ţară,  ADI Termoficare Valea Jiului nemaiputând accesa astfel de finanţări pe bani europeni. Deci, din start această idee pică.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: