Cele două biserici, Penticostală şi Baptistă din Lupeni intră în febra aniversărilor

      Două dintre cele mai importante lăcaşuri de cult din municipiul Lupeni intră în febra pregătirii aniversărilor celor 25 de ani de la darea lor în folosinţă. Pentru organizarea amplelor manifestări prilejuite de cele două aniversări, care vor avea loc în data de 5 august a.c. şi în cursul lunii septembrie,  cele două culturi au primit un sprijin din partea Consiliului local Lupeni în sumă de 6000 de lei, fiecare.

Anul acesta  se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea Bisericii Baptiste ”Sfânta Treime” din municipiul Lupeni.  Aceasta  a fost ridicată prin strădania enoriaşilor şi donatorilor  din străinătate cu care biserica menţine legăturile. Primele începuturi ale vestirii Evangheliei în municipiul Lupeni îşi au începutul prim anul 1912, când la minele de cărbuni din Valea Jiului au venit şi credincioşii baptişti, ce au dat un exemplu comunităţii locale prin viaţa lor exemplară pe care o duceau. Primul pastor  de la Lupeni a fost Ştefan Ignea. Între anii 1912-1919 comunitatea număra deja 100 de membri, în fiecare an organizându-se câte dou]-trei botezuri pe an. Un alt frate de nădejde al bisericii al fost Max Hendric, iar mai apoi au fost ordinate ca primi diaconi fraţii Teodor Bolosin, Alexandru Socsi şi Teofil Ciora.

În 1925 biserica înfiinţa un azil de bătrâni, în care persoane vârstnice cât şi infirmi erau ajutate de Societatea surorilor „Marta”. De-a lungul anilor au slujit biserica Avram Bălgrădeanu, Popa Pavel, Gheorghe Luca, Ştefan Mânzat. După recâştigarea libertăţilor religioase, membrii comunităţii baptiste au reuşit să cumpere un loc pe strada Alexandru Lăpuşneanu, s-au obţinut toate avizele de construcţie şi după ani de lucru, pe data de 29 august 1993, cu ajutorul bunului Dumnezeu  a avut loc „serviciul special de dedicare a noului locaş de închinăciune”. Noua clădire a bisericii, reprezintă împlinirea unui vis de mulţi ani a fraţilor  baptişti. Clădirea are o capacitate de 600 de locuri,  structurată pe două nivele, sală de  mese şi un corp de clădire destinat copiilor nevoiaşi. Din anul 1997 pastor al bisericii este Mircea Ursu. Prin intermediul asociaţiei umanitare care funcţionează sub oblăduirea bisericii s-au desfăşurat,  sau se desfăşoară mai multe proiecte sociale destinate comunităţii lupenene  şi anume: casa de tip familial pentru un număr de 16 copii orfani, centrul de consiliere şi de sprijin al copilului şi familiilor aflate în dificultate, cantina socială, unde, timp de cinci zile pe săptămână servesc masa peste 60 de beneficiari, iar mai nou,  este parte în amplu proiect care de desfăşoară în municipiul Lupeni, BAHTALOO.

La  cele două mari evenimente  sunt aşteptate să participe oficialităţi judeţene şi locale, reprezentanţi ai bisericilor aparţinătoare culturilor creştine, etc.

            ”Destinul nostru, al comunităţii lupenene se leagă şi de cea a reprezentanţilor Bisericii Baptiste şi  Penticostale, care, iată, au reuşit să împlinească destinele multora dintre cei aflaţi în dificultate. Biserica şi-a asumat acel rol de catalizator local.  Mă bucur că am reuşit în funcţie de posibilităţile materiale, de care a dispus Consiliul local şi Primăria Lupeni  să contribuim şi să ajutăm la buna funcţionare a activităţilor, ce se derulează în cadrul bisericilor şi trebuie să-I mulţumim cu toţii şi să aducem recunoştinţă  zilnică dragostei  lui Dumnezeu, care este cel mai frumos prinos de jertfă sfântă şi plăcută şi la El ajunge până-n curţile cereşti,  prin intermediul îngerilor sfinţi, care ne susţin în toate activităţile noastre cotidiene”, a ţinut să transmită primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

Angella Dumitraşcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: