Dezbatere publică la Lupeni, pe tema delicvenței juvenile

            Instituția Prefectului din județul Hunedoara și Primăria Municipiului Lupeni au organizat luni, 9 iulie, o dezbatere pe tema delincvenței juvenile.

Evenimentul, desfășurat la Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni, a reunit reprezentanți ai mai multor instituții cu competență în prevenirea și combaterea victimizării minorilor și reducerea numărului de infracțiuni generate de minori, mai mulți primari din Valea Jiului și reprezentanți ai comunităților locale.

Delincvenţa juvenilă, este componentă a criminalităţii, o parte a acesteia cu identitate proprie, conferită de categoria de indivizi la care se referă. Această identitate proprie este reflectată şi de caracterul sinuos al acestui fenomen, care nu se suprapune pe evoluţia, pe creşterile şi descreşterile înregistrate de fenomenul infracţional în general. Acest aspect este reliefat şi de faptul că, criminalitatea  în rândul minorilor are multe cauze diferite de cele ale criminalităţii adulţilor. Delincvenţa juvenilă este un fenomen de devianţă, manifestat prin incapacitatea unor minori şi tineri de a se adapta la normele de conduită din societate, incapacitate datorată unor cauze de ordin bio – psiho – social.

      În ultimii cinci ani, în România au fost trimişi în judecată peste 20.000 de minori, dintre care aproape 15.000 au fost condamnaţi. Noul Cod penal, care a redus pedepsele pentru majoritatea infracţiunilor şi a eliminat aplicarea pedepsei închisorii pentru minori, a generat o scădere cu o mie a numărului de copii trimişi în judecată, fără ca asta să însemne o scădere a numărului de infracţiuni comise de minori. În ultimii doi ani s-a înregistrat un număr de aproximativ  800 de copii condamnaţi la măsuri educative privative de libertate în locuri destinate lor. Statistica ne arată că în fiecare zi sunt trimişi în judecată cinci minori pentru comiterea infracţiunilor de furt şi doi minori pentru tâlhărie. În fiecare zi încă un minor care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă ajunge în faţa instanţei. La fiecare trei zile încă un minor este adus în faţa judecătorul pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt minor sau pentru că a comis un violEste de remarcat că numărul violurilor comise de minorii trimişi în judecată s-a dublat faţă de acum 5 ani.

De asemenea, încă un alt minor este adus în faţa judecătorului o dată la trei zile pentru că a omorât o altă persoană, în cele mai multe cazuri cu intenţie  – doar 10% din ucideri sunt comise din culpă. Deşi în România permisul de conducere se obţine începând cu vârsta de 18 ani, totuşi un număr de peste 100 de minori prinşi la volan sunt trimişi în judecată în fiecare an. Avem în România minori implicaţi în comiterea de infracţiuni de pornografie infantilă, consum şi trafic de droguri, trafic de persoane.

 ”Nu mi se pare normal, ca noi să facem lucruri în oraş şi peste o săptãmână, să fie distruse. Aşa nu o să facem niciun progres. Trebuie să mobilizăm familiile care nu vor să facă nimic, care nu vor să  lucreze, care îşi trimit copiii la cerşit. Integrarea trebuie făcută, în  următorul fel: cineva din familie trebuie să răspundă. Dacă copilul nu are discernământ, trebuie să răspundă cineva pentru el.  Nu poti să faci 2-3-10 copii şi să îi laşi pe drumuri, nu sunt copiii nimănui, sunt copiii părintilor şi părintii trebuie sã rãspundă pentru ei. Trebuie să răspundă, inclusiv, penal la un anumit caz de  gravitateAvem sute de mii de români plecați  peste hotare și au grijă de bătrâni. Să îi aducem înapoi în țară, să le plătească statul salariul și să aibă grijă de copiii aceștia. Avem niște variante bune puse pe hârtie, dar trebuie să vedem din punct de vedere legislativ ce se poate face. Toţi copiii se nasc la fel, diferența o face viața de zi cu zi”, a ținut să declare celor prezenți primarul municipiului Lupeni, prof.  Lucian Resmeriţă.

Au mai intervenit în discuții inspectorul general al ISJ, Maria Ștefănie, reprezentanții IPJ și IJJ Hunedoara, primarul municipiului Petroșani Tiberiu Iacob Ridzi și primarul Petrilei, reprezentanții ong-urilor, etc. Concluzia este una generală: principala cauză a apariţiei atitudinilor antisociale o constituie influenţa mediului social şi proceselor psihice la nivelul conştiinţei individului. Luarea hotărârii infracţionale este rezultatul proceselor psihice care au loc pe planul conştiinţei. Un rol important îl au şi împrejurările concrete de viaţă ale individului. În acest context actul infracţional nu trebuie examinat ca o simplă reacţie la factorii externi, deoarece situaţia concretă de viaţă dă naştere prin ea însăşi la un act de voinţă, ci numai când se corelează cu personalitatea unui individ, când trece prin interesele, obiceiurile, mentalităţile, particularităţile psihice ale individualităţii sale. Deci, pentru a găsi cauzele şi condiţiile care favorizează delincvenţa juvenilă, trebuie să pornim de la analiza structurii interne ale individului şi a factorilor externi, care pot fi cauze ale acestui fenomen negativ sau condiţii care influenţează şi alimentează manifestările de acest gen.

Totodată, în cadrul întâlnirii primarul lupenean a vehiculat ideea înființării mai mulor centre de reeducare pentru tinerii cu problem sociale și mai ales, juridice, care răspund penal pentru faptele săvărșite de aceștia.

După dezbaterile care au avut loc s-a hotărât ca, la inițiativa prefectului județului, Fabius Tiberiu Kiszely, în perioada următoare se va înființa un grup de lucru care să analizeze deficiențele și să facă propuneri privind modificarea cadrului legislativ care reglementează problemele din domeniu.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: