Centrul EGAL a ajuns la faza de raportare

Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la  principalii beneficiari acasă au fost primele  componente care i-au determinat pe reprezentanții CRUCII ROȘII ROMÂNE  să cuprindă Lupeniul în amplu proiect,  care a debutat în urmă cu trei ani la nivel național. Începutul nu a fost unul ușor, dar cu implicarea activă a voluntarilor, iată, că, acest proiect a ajuns la faza de raportare. Denumirea centrelor s-a schimbat de-a lungul trecerii anilor, iar numărul benficiarilor a crescut constant. 

Centrul EGAL care funcționează la Lupeni a primit vizita unor înalți oaspeți din țară și de peste hotare,  devenind un centru etalon la  nivel de țară.

Prin activităţile derulate, pe parcursul derulării priectului, s-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor. Proiectul care se derulează cu succes la Lupeni, datorită implicării active a cadrelor didactice şi a voluntarilor din Lupeni şi Uricani a devenit un model de bune practici şi pentru alte subfiliale de Cruce Roşie din ţară.

Începutul funcţionării acestuia a fost greu, dar cu sprijinul administraţiei publice locale, care s-a implicat direct în obţinerea spaţiului, s-a reuşit transformarea dintr-o locaţie aflată într-o stare avansată de degradare, într-una modernă,  unde-şi desfăşoară activitatea zilnic peste  50  de elevi, voluntari şi cadre didactice.

                Întotdeauna venim cu drag la Lupeni, la colegii noştri. Vizita pe care am derulat-o pe parcursul a mai multor zile,  are un dublu scop. Odată pentru a o sprijini pe dna Lene Vendelbo  să realizeze materialul anual pentru Crucea Roşie Danează, dar şi pentru a lua „pulsul” activităţilor de la CENTRUL EGAL. Următoarele şase luni  din acest an  vor fi dedicate identificării unor soluţii de susţinere a acestor centre (n.r.  în ţară mai funcţionează încă două: la Botoşani şi la Craiova) şi după  încheierea finanţării actuale ştim că  nevoile sunt  mari, rezultatele obţinute până acum sunt extraordinare şi ne  bucurăm să vedem interes pentru continuarea acestor activităţi. Nu ne va fi uşor, ţinând cont de situaţia economică actuală, dar avem încredere  în oamenii care susţin acest centru, angajaţi şi voluntari şi în imaginea organizaţiei noastre. Toate acestea sunt o combinaţie care ne va ajuta să mergem mai departe” declara în urmă cu câteva luni,  reprezentantul Crucii Roşii Române, Andreea Furtună.

      De-a lungul anilor, Crucea Roşie Română şi-a dezvoltat capacitatea de a gestiona centrele de zi, prin activităţi de voluntariat şi în parteneriat şi colaborare cu autorităţile locale şi societatea civilă. Proiectul care se derulează în municipiul Lupeni are rol de catalizator în vederea realizării unui dialog mai bun cu autorităţile şi comunităţile locale, prin dezvoltarea de modele şi furnizarea iniţiativelor şi intervenţiilor de suport social pentru copiii şi tinerii marginalizaţi, rezultatul aşteptat fiind de a facilita şi a dezvolta programul existent şi funcţional şi prin alte mijloace şi resurse provenite de la bugetul local sau de stat.

”Proiectul nostru de suflet ”Centru Comunitar de Zi EGAL – incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu sprijinul și implicarea comunității”, a ajuns în etapa de raportare. Comunitatea sunteți dumneavoastră stimați și dragi voluntari. V-ați implicat activ cu sufletul, ați oferit educație, le-ați oferit un set de valori și competențe, ați dezvoltat abilități. Dumneavoastră, voluntarii, sunteți cei care oferiți umanitatea. Uniți pentru umanitate am reușit să contribuim la o schimbare. În numele Crucii Roșii Române – Filiala județului Hunedoara – Subfiliala Lupeni, vă adresăm sincerele noastre mulțumiri, pentru altruismul, devotamentul și loialitatea față de organizația noastră. Dumneavoastră, voluntarii, sunteți sufletul organizației noastre!” a ținut să transmită coordonatoarea Centrului EGAL, Simona Hîrieașu.

Proiectul ”Incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din România cu sprijinul şi implicarea comunităţii – Centre comunitare de zi pentru copii şi tineri din comunităţi dezavantajate în trei zone din România” s-a derulat pe parcursul a trei ani (2014 – 2017) şi  a fost  implementat de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România cu finanţare din partea Fundaţiei “Velux”,  prin Crucea Roşie Daneză.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: