Veste bună pentru pensionarii mineri care au muncit în grupele I şi II de muncă

Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ se ţine de cuvânt

             „Împreună cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi colegii parlamentari PSD din judeţul Hunedoara am REZOLVAT problema pensionarilor din grupa I şi II de muncă, ieşiţi la pensie în perioada 1990-2011. OAMENII VOR AVEA PENSII CORECTE! MULŢUMESC TUTUROR CELOR CARE AU FOST ALĂTURI DE MINE!!!”, a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriţă, după ce Parlamentul a adoptat proiectul legislativ cu nr. 245/2007 iniţiat de deputatul PSD Lucreţia Roşca, cu privire la unele modificări aduse Legii Pensiilor.

În şedinţa de miercuri, 4 iulie 2018, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu amendamentele propuse de parlamentarii social-democraţi hunedoreni Cristian Resmeriţă, Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Petru Sorin Marica şi Viorel Sălan.

Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ este cel care a luptat ani de zile pentru drepturile cetăţenilor hunedoreni, pentru a se face dreptate minerilor şi acelor categorii sociale care au lucrat în grupele de muncă speciale. Şi întotdeauna s-a ţinut de cuvânt.

  Deşi propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2017, miercuri, 4 iulie a fost adoptată în Camera Deputaţilor (cameră decizională) cu 208 voturi „pentru” şi „65” împotrivă.

    Această lege repară multe din inechităţile de care s-au lovit până acum pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Pentru mineri, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru siderurgişti de 25 de ani.

   Noua lege conţine de asemenea reglementări necesare pentru eliminarea  disparităţilor, neconcondoranţelor şi inechităţilor apărute în aplicarea legii. Astfel, după articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu următorul cuprins:

“Art. 169 indice 2. – (1) Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.

            (2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.

            (4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”

     De asemenea, pentru eliminarea unor eventuale categorii care pot beneficia de reducerea stagiilor de cotizare au fost introduse noi prevederi:

– Art. II (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) şi c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.

            (2) Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018”.

Legea va fi publicată în Monitorul Oficial după promulgarea sa de către Preşedintele României.

“Mi-am dorit ca această importantă modificare a legii pensiilor să fie făcută în această sesiune parlamentară, pentru că pensionarii din Valea Jiului  mi-au cerut acest lucru şi le mulţumesc pentru că au avut încredere că vom face ceea ce trebuie, pentru a face, până la urmă, aşa cum ne-am asumat în faţa oamenilor, dreptate până la capăt pentru toţi pensionarii care au lucrat la mină, înainte de 2011 sau după 2011, precum şi pentru toate categoriile de pensionari din grupele I şi II de muncă. Îi mulţumesc preşedintelui PSD Liviu Dragnea, pentru că    s-a alăturat iniţiatorilor acestei legi şi le mulţumesc colegilor deputaţi şi senatori Vasile Daniel-Suciu, Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Sorin Marica, Marius Budăi, Viorel Sălan dar şi colegilor de Comisie de la PSD, ALDE şi Grupul Minorităţilor care au subscris proiectului de lege depus de colega noastră, deputatul Lucreţia Roşca. Împreună, am reuşit să le facem pensionarilor din Valea Jiului, din judeţul Hunedoara şi din toată România, dreptate până la capăt”, a declarat senatorul Cristian Resmeriţă.(M.S.)

One comment

  1. Mihai spune:

    Multumim domnului senator Cristian Resmerita ! Multumim PSD !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: