„Alcoolul nu este o rezolvare!”

            LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL – iulie  2018

      Conform Organizatiei Mondiale a Sănătătii, alcoolul este a treia cauză de boală si moarte prematură pentru populatia generală. În rândul adolescentilor si tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 si 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viată trăiti cu incapacitate sau pierduti prin deces prematur. În rândul tinerilor, unul din zece decese la femei si unul din patru decese la bărbati este legat de alcool.

Aproximativ 80% din adolescentii români în vârstă de 16 ani au consumat cel putin o dată în viată o băutură alcoolică si aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băietilor care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu. Adolescentii si tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită perceptiei inadecvate asupra riscurilor. În general, tinerii sunt expusi consecintelor de scurtă durată ale alcoolului, cum sunt starea de ebrietate, agresiunile fizice, decesele accidentale sau problemele cu politia.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care: boli de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese şi un sfert din morţile în rândul tinerilor sub 30 ani. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformaţii ale fătului şi scăderea performanţelor intelectuale ale copilului. Viaţa familială şi relaţia cu prietenii pot fi profund afectate. Educaţia copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinţi dependenţi de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni şi ei dependenţi de alcool. Viaţa profesională poate fi compromisă ca urmare a scăderii performanţelor la şcoală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea şi este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alţii sau chiar de a-şi pierde viaţa ca urmare a accidentelor.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara şi Crucea Rosie Deva, organizează în luna iulie  2018 campania de Informare-Educare-Comunicare cu titlul: “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”

Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carente în educatie, lipsa locuintei sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecintele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor. Desi aproape jumătate din tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme,

 „Alcoolul nu este o rezolvare!

Date statistice privind tulburările mentale şi de comportament legate de consumul de alcool în judeţul Hunedoara:

Anul 2014 2015 2016 2017
Număr de internari 434 412 439 309

Alte boli  ce pot sa fie puse în legătura cu consumul exagerat de alcool:

Anul 2014 2015 2016 2017
Boala Alcoolică a ficatului – cazuri noi 50 54 103 88

 

Anul 2014 2015 2016 2017
Ciroza si alte/

 Hepatite Cronice

6847

Bolnavi ramasi in evidenta

6962

Bolnavi ramasi in evidenta

7105

Bolnavi ramasi in evidenta

7420

Bolnavi ramasi in evidenta

           În data de 5 iulie 2018, ora 10ººin faţa Direcţiei de Sănatate Publică Hunedoara  (zona pietonală), Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate,  in colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara ; va celebra campania  „Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool” prin distribuirea de materiale informativ-educative .

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

DIRECTOR EXECUTIV,                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.,

            Ec.Cînda  Monica                                                  Dr. Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: