Zilele Culturii Maghiare la Palatul Cultural din Lupeni

            În această săptămână,  la nivelul Văii Jiului se desfăşoară cea de-a  17- a ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Comunitatea maghiară este cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuţie importantă asupra istoriei Văii Jiului, care este caracterizată de un sentiment puternic al responsabilităţii civice şi de o prezenţă activă în comunităţile vălene.

Miercuri, comunitatea  maghiară din Lupeni a  refăcut traseul istoric până în Muntele Tulişa, urmată de o agapă frăţească, unde muzica şi dansurile populare au întreţinut atmosfera.

Corul Minerul din oraşul Varpalota a susţinut concerte la bisericile romano- catolice din Petrila şi Petroşani.

Duminică, 24 iunie,  comunitatea maghiară este invitată de primarul Lucian Resmeriţă şi UDMR Lupeni, la Palatul Cultural acolo unde,  începând cu orele 17.00, va avea loc un inedit program artistic,  care va fi susţinut de Tisztas din Covasna şi din nou, de corul minerilor din oraşul Varpalota, cu care este înfrăţit municipiul Petroşani.

Zilele Maghiare din Valea Jiului reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma viabilitatea, puterea sa creatoare de valori, dar şi un cadru optim pentru iniţierea unui dialog, nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: