Legile favorabile pentru MINERI au fost prioritare pentru CRISTIAN RESMERIŢĂ

Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ este cel care a luptat ani de zile pentru drepturile cetăţenilor hunedoreni, pentru a se face dreptate minerilor şi acelor categorii sociale care au lucrat în grupele de muncă speciale. Şi întotdeauna s-a ţinut de cuvânt. Pentru susţinerea proiectelor de lege au fost strânse 12.000 de semnături pentru modificarea legilor.

Cristian Resmeriţă a susţinut toate proiectele de dezvoltare ale Văii Jiului şi prin demersurile acestuia nici CEH şi nici mineritul, încă, nu a fost desfiinţat, aşa cum cereau unii „binevoitori” care nu-şi doreau decât să pună mână pe „avuţia zonei Văii Jiului” şi pe activele importante care, încă,  mai există şi care pot genera, încă sute de locuri de muncă.

  Senatorul hunedorean a fost cel mai activ parlamentar, care s-a ocupat îndeaproape de toate problemele Văii Jiului, a ţinut cont de propunerile cetăţenilor şi votanţilor săi, multe dintre proiectele sale legislative fiind făcute datorită doleanţelor acestora.

Publicaţia noastră a relatat pe larg, de-a lungul anilor activitatatea parlamentarului hunedorean, încă de la primul său mandat şi nu trebuie să uităm demersurile făcute încă din 2010 şi 2012 prin care, la solicitarea unor cetăţeni din colegiul său, a iniţiat  un proiect de lege, care a fost supus spre dezbatere şi adoptare pentru modificarea art. 56. alin 5. Din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii. Din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii, culmea, chiar din judeţul Hunedoara, Mariana Câmpeanu.

Acesta nu a abandonat lupta şi alături de alţi colegi parlamentari a redepus spre aprobare mai multe acte normative, demersurile au fost bazate pe deciziile luate de fostul guvern Ponta, în sprijinul celor care au suferit pierderi salariale în timpul guvernării PD-L, prima măsură adoptată atunci, fiind majoarea cu 8% a salariilor şi pensiilor.

  Deputatul Cristian Resmeriţă şi-a continuat activitatea pe această temă şi a readus în atenţia Camerei Deputaţilor din nou, acest subiect.

Ultimul demers a fost făcut în data de 10 mai 2016, ce a adus proiectul de Lege 155/2015 prin care, art. 56 din Legea 263/2010 alin. 5 se modifică şi stagiul complet pentru persoanele prevăzute la art. 30 alin (1) lit (a ), în atenţia Camerei Deputaţilor, unde a fost aprobat.

„De când am constatat această nedreptate pe care Guvernul PDL a făcut-o pentru pensionarii mineri, am făcut din acest subiect obiectivul prioritar al mandatului meu de deputat.(…)  această promisiune pe care mi-am asumat-o în faţa miilor de pensionari ai Văii Jiului a  fost rezolvată, şi-i mulţumesc preşedintelui PSD şi colegului meu Liviu Dragnea pentru sprijinul acordat în acest sens, aşa cum le mulţumesc tuturor celor care au făcut front comun ca să reuşim îndreptarea acestei erori, ce a afectat oamenii care au muncit ani grei în subteran”, spunea în urmă cu ceva vreme, actualul senator.

  Iar promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă victoria tuturor minerilor din Valea Jiului.

Pe lângă iniţiativele legislative parlamentarul hunedorean a fost interesat şi de soarta multora dintre obiectivele Văii Jiului, cum ar fi CEH, Drumul către Herculane, problematica spitalelor care urmau să se închidă prin comasare, a luptat pentru drepturile mamelor aflate în concediul de maternitate şi a făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a solicita guvernului şi altor factori decizionali să acorde fondurile necesare investiţiilor în infrastructura locală din învăţământ, pentru crearea de noi locuri de muncă,  amnistia profesorilor pentru sporul de Valea Jiului, etc. Acestea sunt doar câteva aspecte din activitatea senatorului Cristian Resmeriţă,  pe care le readucem în atenţia cetăţenilor din Valea Jiului.

Şi toate acuzaţiile aduse de deputatul Ilie Toma într-o conferinţă de presă, sunt nefondate.

 Şi spunem acest lucru pentru că, senatorul hunedorean este mult mai familiarizat şi pregătit pe  aceste subiecte, el  regăsindu-se  printre iniţiatorii modificării Legii Pensiilor.

 „Conform art. 196 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a legii – 01.01.2011-  au fost abrogate prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. În aceste condiţii, persoanele care au lucrat în locuri de muncă încadrate în fostele grupe I-a şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, s-au pensionat până la data de 2.11.2008 şi au primit o majorare de punctaj în perioada octombrie 2008 – octombrie 2009 vor beneficia de o majorare a punctajului în conformitate cu prevederile art.169 din legea sus menţionată”, se arătă  în proiectul de lege. Astfel, mii de dosare au intrat în recalculare.

Putem spune că senatorul Cristian Resmeriţă este singurul care a luptat şi luptă pentru recunoaşterea drepturilor pensionarilor mineri şi a altor categorii sociale.

În schimb, deputatul Ilie Toma nu a făcut decât trei interpelări până în prezent,  vizavi de Legea Pensiilor şi nu trebuie să uităm că, atunci când a fost directorul Casei de Pensii Hunedoara a  promis că vor fi recalculate pensiile pentru cei văduviţi de OUG 100/ 2008 şi care urma să fie pusă în aplicare prin Legea 192/2015. Din  păcate, mulţi dintre pensionarii aflaţi acum la vârste venerabile, nu şi-au îndeplinit dorinţa de a-şi vedea pensiile recalculate şi au plecat cu sufletele neîmpăcate, într-o „lume mai bună”.

Parlamentarii hunedoreni, şi în special cei social-democraţi, trebuie să colaboreze şi să dea un exemplu pozitiv pentru alegătorii lor şi să găsească cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea economico- socială a judeţului şi implicit şi a Văii Jiului.

Intrigile, contrele şi acuzele niciodată nu vor duce la rezultate optime, ci, din contră, nu vor face decât să atragă nemulţumire în rândul votanţilor.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Mihai spune:

    Pentru Legea 155/2016 il voi vota la viitoarele alegeri asa cum cred ca il va vota foarte multi din valea jiului pe domnul senator Cristian Resmerita si speram ca in noua lege a pensiilor cara va intra in vigoare anul viitor (2019)sa ramana Lege 155/2016 (calculul impartiri la 20 pentru pensionari miner) . Succes pe mai departe domnului senator Cristian Resmerita !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: