În cazul exploziei de la Uricani, condamnări cu suspendare şi vor plăti despăgubiri morale de 900.000 lei

Judecătoria Petroşani a dat zilele acestea verdictul în dosarul exploziei care a avut loc în urmă cu şapte ani la E.M. Uricani,  când cinci electricieni şi-au pierdut viaţa în subteranul minei. Aceştia au lucrat la un transformator defect, iar în urma cuplării tabolului electric la reţea, un bec a explodat, ceea ce a declanşat sinistrul.  Acel bec a declanşat explozia, iar în legătură cu acest caz, ziarul nostru a prezentat pe larg concluziile ITM  şi ale investigatorilor acesteia.

            Cele patru persoane care ocupau funcţii de conducere  la E.M Uricani  la momentul exploziei din februarie 2011 au fost condamnate la pedepse cu închisoare, cu suspendare. Principala acuzaţie a fost “cea de ucidere din culpă”.

Inginerul şef  SSM Dragoş Aurelian Ciucă, şi inginerul şef cu probleme de aeraj, Florin Nicuşor Moga, au primit, fiecare, câte o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 7 ani. şeful sectorului 1 producţie, Claudiu Lucian Butari, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu un termen de încercare de 6 ani şi 6 luni, iar inginerul electromecanic Florinel Moldovan a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare şi un termen de supraveghere de 6 ani. Instanţa a stabilit ca patru dintre soţiile decedaţilor să primească despăgubiri morale în valoare de 70.000 de lei, fiecare, iar pentru unchiul celei de-a cincea victimă a fost stabilită o despăgubire morală în sumă de 20.000 de lei.  Cei cinci copii ai decedaţilor vor primi şi ei despăgubiri morale în valoare de 120.000 de lei, fiecare. Valoarea totală a despăgubirilor morale acordate de instanţă este de 900.000 de lei.

Sumele stabilite de instanţă  trebuiesc plătite de inculpaţi, a căror solvabilitate este asigurată de părţile responsabile civilmente: E.M Uricani, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, pentru EM  Uricani, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Compania Naţională a Huilei Petroşani prin Lichidator Expert Insolvent Sprl – reprezentat de Grosu Emil, urmând ca acestea să îşi recupereze paguba tot de la inculpaţi.

Sunt totuşi,  încă voci care încă acuză: „Au fost cinci oameni care au murit, soarta le-a fost pecetluită din start. Cei care au lucrat la aeraj ştiu acest lucru. Dacă stăteau în firidă, scăpau, dacă ieşi de acolo, eşti un om mort.  Asta le-a fost soarta. Au mai fost şi doi gazatori. Ei nu au plătit şi mă gândesc cum mai au conştiinţa curată. S-a muşamalizat totul,  ca să iasă unii „basma curată”, a ţinut să ne declare  un angajat din sectorul aeraj,  care a lucrat 20 de ani în mineritul din Valea Jiului.                                                              Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: