Istoria, credinţa şi cultura apropie inimile când scopul este unul nobil – ACELA DE A FACE BINE

            Pentru a recompensa activitatea pe care au desfăşurat-o în cursul anului şcolar, care iată se va încheia în curând, Clubul de Presă “Valea Jiului” le-a  organizat elevilor o excursie educativă în judeţele Sibiu şi Vâlcea. Excursiile   contribuie la educarea şi dezvoltarea simţului estetic, trezesc dragostea şi interesul pentru natură şi respectul pentru frumuseţile ei.

    Ieşirea din mediul obişnuit al sălii de clasă stimulează curiozitatea elevilor, motivându-i pentru  cercetarea mediului natural, a obiectivelor istorice, geografice şi sociale, a căror cunoaştere concură la formarea personalităţii lor viitoare de români integraţi în lumea europeană şi mondială. Proiectul realizat în parteneriat de Şcoala Gimnazială nr. 3 şi Clubul de Presă “Valea Jiului”,  a avut ca şi  scop, ca, printr-o excursie amănunţit pregătită, să facă cunoscut celor interesaţi elemente din: geografia locurilor, istorie, cultură, religie şi nu în ultimul rând, tradiţie şi legendă, naţionale.

    În prima zi de excursie,  elevii au vizitat Muzeul Brukental, centrul istoric al municipiului Sibiu, Podul Minciunilor şi s-au delectat la Grădina Zoo, unde, pe lângă „lecţia pe viu de zoologie”, şi-au îmbunătăţit cunoştinţele despre animalele, păsările şi reptilele din lume şi, şi-au etalat condiţia fizică la tiroliană şi pe piramida- sfoară.  Vremea a fost superbă. Timp ce cinci ore, elevii lupeneni, unii care au ieşit pentru prima dată din Valea Jiului, au rămas impresionaţi de frumoasa ţară pe care o avem şi, cu care, ne-a binecuvântat Dumnezeu.

În drum spre Rm.Vâlcea, elevii au ţinut să remarce diferenţa dintre Defileul Jiului şi Valea Oltului, care este mult mai lină şi râul Olt mult mai larg. În acest moment, râul Olt este cel mai bine exploatat hidroenergetic râu din ţară cu hidrocentralele: Gura Lotrului, Călimăneşti, Turnu şi cele mai noi de la Câineni, Lotrioara şi Racoviţa. Pe Valea Oltului am descoperit Castrul Roman de Arutela, Masa lui Traian, etc.

   La Sfânta Mănăstire Ioan Hozevitul elevii lupeneni au fost întâmpinaţi de reprezentatele Ligii Femeilor Ortodoxe Vâlcea şi de Maica Stareţă Antonia, care le-au pregătit celor 40 de excursionişti o cină de neuitat, cu produse bio obţinute de mica obşte de maici care slujesc frumoasa mănăstire din Ţara Lotrului. Micii pelerini au oferit şi ei daruri, deoarece proiectul a avut şi o parte caritabilă, în care ne-am propus să-i învăţăm să dăruiască. Seara ne-a găsit la Mănăstirea Cozia, acolo unde am fost şi cazaţi peste noapte. Dimineaţă, înainte de a purcede din nou la drum, a fost vizitat mormântul lui Mircea cel Bătrân din frumoasa mănăstire, muzeu şi faleza Oltului. A fost o experienţă de neuitat pentru mulţi dintre ei. Cum călătorului îi stă bine cu drumul, pelerinii au ajuns la miezul zilei la Biblioteca Judeţeană  unde au fost întâmpinaţi de subprefectul Aurora Gherhina şi Zenovia Zamfir.

Am fost la rândul nostru,  mesagerii Lupenului şi le-am oferit gazdelor noastre frumoase lucrări despre judeţul Hunedoara şi despre staţiunea Straja. La rândul său, subprefectul judeţului Vâlcea le-a ţinut pelerinilor a adevărată lecţie de istorie şi le-a vorbit despre minunăţiile realizate de mâna omului, schituri şi mănăstirile din Vâlcea fiind cele mai frumoase şi mai numereoase din ţară. La plecare, elevii au fost recompensaţi de gazde, cu mici premii.

La Căminul Maternal Troianul, am ţinut să oferim ajutoare care au constat în alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă şi de curăţenie şi alte materiale folositoare într-o gospodărie.  La Schitul Troianul s-a servit masa de prânz.

     La Horezu, prin bunăvoinţa primarului localităţii, excursioniştii lupeneni au fost întâmpinaţi la sediul CNPIT de dna director Elena Olaru şi de o gaşcă de oameni inimoşi care fac parte din „PEACE RUN”- o ştafetă globală cu torţă, prin intermediul căreia se promovează pacea, prietenia şi armonia prin transmiterea unor torţe aprinse din mână în mână. Meşterul popular Mihai Biscu le-a oferit, mai apoi, o adevărată lecţie de olărit şi a promis că va ajunge la Lupeni,  pentru un eveniment comun în care să promoveze arta tradiţională românească, înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Partenerii proiectului iniţiat de CLUBUL DE PRESĂ “VALEA JIULUI” şi ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.3 din Lupeni au fost: Arhiepiscopia Râmnicului; Instituţia Prefectului Vâlcea; Primăria oraşului Horezu, CNIPT Horezu; Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea, Liga Femeilor Ortodoxe Vâlcea şi D.G.A.S.P. Vâlcea – Centrul Maternal Troianul.

Vizita lupenenilor în judeţul Vâlcea a fost reliefată în presa locală şi naţională, la televiziunile locale şi totul se poate sintetiza în mesajul pe care l-a trimis preşedinta Ligii Femeilor Ortodoxe, Delia Zamfirescu: „ISTORIA, CREDINŢA şi CULTURA  apropie inimile, indiferent de distanţă şi mai ales, când scopul este unul nobil, acela de a face binele pentru aproapele tău. În numele Asociaţiei „Ligii Femeilor Creştine Ortodoxe” şi Arhiepiscopia Râmnicului vă mulţumesc din suflet pentru darurile minunate şi gândurile alese şi vă asigurăm de toată deschiderea noastră ca, pe viitor, să repetăm aceste acţiuni, spre bucuria tuturor. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi pentru a promova Lupeniul, Valea Jiului şi judeţul Hunedoara, atât de puţin cunoscut, dar binecuvântat de Dumnezeu  cu multă frumuseţe şi potenţial turistic”.     Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: