“Mediul înconjurător nu este nici al generaţiei noastre, ci este al generaţiei viitoare”

Aflată la cea de-a 44-a ediţie anul acesta, Ziua Mondială a Mediului a crescut de la an la an, devenind una dintre cele mai importante platforme de comunicare a temelor de mediu, fiind celebrată de milioane de oameni, în peste 100 de ţări.

În fiecare an, pe 5 iunie, Organizaţia Naţiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia doreşte să atragă atenţia locuitorilor planetei noastre. În 2018, ONU face un apel global pentru a susţine lupta împotriva poluării cu plastic.                 Asta pentru că, anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic pătrund în oceanele noastre, distrugând întregi ecosisteme, punând în pericol viaţa animalelor şi a oamenilor, deopotrivă. Un sondaj realizat de Comisia Europeană la începutul acestui an arată că 87% dintre europeni sunt conştienţi asupra pericolelor poluării cu plastic.

„În România, anul acesta am trecut de la conştientizare şi îngrijorare la acţiuni concrete: Am promovat legislaţia privind interzicerea comercializării pungilor din plastic începând cu 1 ianuarie 2019 şi ne aflăm pe ultima sută de metri cu finalizarea instrumentelor economice ale economiei circulare, precum „plăteşti pentru cât arunci” sau sistemul „garanţie-returnare”. Însă adevărata schimbare trebuie să vină de la fiecare cetăţean în parte, prin gesturi mici, efort minim, dar care contează atât de mult. De Ziua Mediului, este o bună oportunitate ca fiecare dintre noi să ia o decizie pentru propriul viitor, a trecut vremea reflecţiei şi a venit momentul acţiunii!”, se arată în mesajul trasmis de Ministerul Mediului.

Pentru a marca ziua Mondială a Mediului, la Petroşani, Casa Pro Urbis şi Asociaţia Pro Parâng au organizat un eveniment inedit la care s-au alăturat şi copiii de la unităţile de învăţământ, împreună cu cadrele didactice.  Aceştia au pedalat împreună prin centrul localităţii.

Şi primarul municipiului Petroşani s-a alăturat iniţiativei de a pedala pe două roţi. Pe explanada de la teatru, acesta a trasmis tinerei generaţii că: „mediul înconjurător nu este nici al generaţiei noastre, ci este al generaţiei viitoare. După cum ştiţi tema de astăzi este limitarea deşeurilor din plastic. La Petroşani,  aceste lucruri care se organizează sunt de apreciat şi pentru faptul că,  aceste acociaţii care se ocupă de protecţia mediului au în vedere şi astfel de activităţi educaţionale. Dacă nu avem grijă de mediul înconjurător, nu vom avea viitor. Poluarea este un fenomen global, care, din păcate ia amploare. Pentru a stopa acest fenomen, trebuie ca noi, fiecare, la nivel local să luăm măsuri.  Este important să îi implicăm pe copii în astfel de acţiuni, deoarece viitorul le aparţine lor.  Am ales, astăzi, să pedalăm pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării cu emisii de dioxid de carbon. Un mediu curat înseamnă o viaţă sănătoasă, de aceea încurajez şi susţin orice activitate care are rolul de a proteja natura. Este de datoria noastră să menţinem curat patrimoniul natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare”, a ţinut să declare primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: