Alpiniştii pompieri hunedoreni, în elita echipelor de salvare de la înălţime din întreaga lume

Pompierii alpinişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara au participat la cea mai faimoasă competiţie a echipelor de salvare de la înălţime din lume. Echipa hunedoreană este compusă din: plutonierii major Iulian Spătaru, Andrei Chirilă, Varga Zsolt, Florin Gavrilă, Daniel Sonoc, plutonier adjutant Marian Albu şi paramedic Cristian Albu.

Competiţia, intitulată Grimpday 2018, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, a fost organizată în Namur, Belgia şi a reunit servicii profesioniste de salvare din întreaga lume (pompieri, protectie civilă, armată, poliţie), fiind dedicată în primul rând salvării din mediul urban. Timp de două zile, cei 200 de specialişti în căţărare au avut de rezolvat o serie de scenarii complexe. Probele de concurs au presupus salvarea unor victime suspendate sub viaductul Beez, la 42 de metri înăltime de râul Meuse, sau izolate pe acoperişul fostei gari din Namur precum şi parcurgerea unui traseu pe coardă, până la 40 de metri înălţime, sub un viaduct care trepida datorită traficului intens. Una dintre cele mai grele probe a constat în salvarea unui om aflat la etajul 1 al unei clădiri. Alpinistul trebuia să coboare de la etajul 3 şi să realizeze o parcurgere pe plafonul de sub etajul 2 cu victima asigurată şi aşezată pe o targă.

Inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, spune că: “este încântat de evoluţia echipei de alpinişti la competiţia Grimpday şi că este foarte important şi eficient ca şi la locul de muncă oamenii să îşi poată urma pasiunile. Dăruirea, pasiunea şi pregătirea continuă a fiecărui pompier sunt cheia succesului în intervenţiile sau salvările dificile”.(A.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: