Teatrul din Petroşani, sărbătorit la 70 de ani de existenţă

Teatrul I.D. Sîrbu sărbătorește în această perioadă 70 de ani de la înființare. Timp de o saptămână se desfășoară Galele Teatrului, care cuprind mai multe manifestări artistice dedicate mai multor categorii de vârstă, de la copii și adolescenți până la adulți și seniori de vârsta a treia, susținători înfocați ale celor nouă muze: Erato, Calliope, Clio, Euterpe, Polyhymnia, Terprichore, Thalia și Uranus.

     Și, influențați de acestea, administrația publică locală, Consiliul Județean și conducerea teatrului petroșenean au făcut a aceste gale să cuprindă și câteva zile în care au fost onorați unii dintre cei mai buni actori pe care i-a avut și îi are țara noastră.

Un moment emoționant a fost cel în care, Magda Catone a primit din partea administrației locale, pentru soțul acesteia, cunoscutul actor Șerban Ionescu ” Diploma de Cetățean de Onoare ” decernată post mortem.  “Mă întorc aici, cu sufletul deschis. Este o ocazie cu care sunt invitată să primesc titlul de cetățean de onoare post-mortem pentru Șerban Ionescu, soțul meu, care a muncit aici acum vreo 40 și ceva de ani, și ca mine, și-a făcut, cum ziceam noi, penitența dulce. Acum se transformă într-o formă de onorare a acestei etape pe care o bifăm”,  a  declarat vizibil emoționată  actrița Magda Catone.

             “Pentru noi este o onoare să fim prezenți și să asistăm la un eveniment cultural de mare valoare. Începe astăzi, cu acest moment de înmânare a titului de cetățean de onoare post-mortem lui Șerban Ionescu. Intenția noastră este ca acest cinematograf să îi poarte numele, cu atât mai mult, cu cât Petroșaniul este legat de Șerban Ionescu. Carta Cetățenilor de Onoare ai municipiului Petroșani s-a îmbogățit. Mă bucură faptul că marii artiști ai teatrului românesc ne-au făcut onoarea de a accepta acest titlu. Artiștii Magda Catone, Emilia Popescu, Claudiu Bleonț, Florin Plaur, Marius Stănescu s-au întors la Petroșani. Marile lor realizări artistice în teatru și cinema au avut ca punct astral de lansare, în anii tinereții, scena teatrului din Petroșani. În același context, am acordat distincția de cetățean de onoare post-mortem și actorului Ilie Ștefan.  Mă bucură faptul că, scena Cinematografului din Petroșani a găzduit, în premieră, o reprezentație artistică de mare clasă. Magda Catone și Claudiu Bleonț ne-au oferit o doză culturală, piesă care pentru ei reprezintă “actul de identitate”, iar pentru comunitatea din Petroșani este piesa de debut a celor doi actori consacrați”,  a  conchis și  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

            Pe lângă piesele de teatru jucate în parteneriat cu prestigioase companii teatrale din țară, din București, Craiova, pe scenă au urcat cunoscuți  actori: Marcel Iureș, Florin Piersic Jr, Cezara Dafinescu, Emil Boroghină și alțiiA fi actor e o îndeletnicire minunată. Cumplită. Superbă. Ridicolă. Formidabilă. Oribilă. Înălțătoare. Penibilă. Cam despre asta e vorba în ”Stage Dogs”. Și sunt șanse să iasă un Iureș nemaivăzut”,  a spus îndrăgitul  Florin Piersic Jr.

De ziua lor, și copiii municipiului Petroșani au avut parte de un spectacol inedit susținut de Marian Râlea și trupa sa de actori  și de un Carnaval în care copiii au defilat prin oraș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: