2583 copii rămași singuri acasă în județul Hunedoara

            Fenomenul copiilor rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, a devenit una dintre emblemele societății românești de după 1989 și nu ocolește nici Regiunea de dezvoltare Vest, unde peste 21.000 de copii au unul sau ambii părinți peste hotare.

Aceste date au fost colectate de Inspectoratele Școlare Județene la cererea organizației Salvați Copiii și includ doar copiii din sistemul educațional. La nivel național, ele indică un număr de 212.000 copii.  Prin comparație, statisticile la nivel național ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor, colectate de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Adopție înregistrează un număr mult mai mic de copii, 96.700 de copii în iunie 2017 în creștere totuși față de anii anteriori, datele din decembrie 2015 indicând 85.000 de copii în această situație.  Conform acestor din urmă date, peste 8.500 sunt copii din Regiunea de dezvoltare Vest, iar consecințele acestui fenomen sunt extrem de complexe, cu implicații atât pentru copil, cât și pentru părinți și comunitate. Acesta este cazul a 2.583 de copii din județul Hunedoara, 2.091 copii din județul Caraș-Severin, 2.030 copii din județul Timiș și 1.860 din județul Arad. Sunt teme pe care Organizația Salvați Copiii filiala Timiș a organizat la finele acestei lun dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție.

Dezbaterea ”Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” – aspecte legale și bune practici de intervenție  a fost  organizată în cadrul proiectuluiProtecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților”, implementat de Salvați Copiii cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerului Educației Naționale, direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, serviciilor publice de asistență socială, inspectoratelor școlare județene și școlilor. În cadrul proiectului, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social, prin programele locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Târgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.500 de copii şi reprezentanții lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 105.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin, peste 900 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 27.000 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

O componentă importantă o și  reprezintă serviciul de consiliere telefonică și online destinat protecției copiilor afectați de migrația economică a părinților, singurul serviciu de acest tip din România. Linia telefonică Help Line 0800.070.040, oferită de Digi, este apelabilă gratuit in orice rețea de telefonie fixă sau mobilă din România, de luni până vineri, între orele 9:30-17:30.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: