Rezerviștii militari, felicitați la Consiliul Județean

  La 31 mai s-a  aniversează  Ziua Rezervistului Militar.

            Această zi a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr.467/12.05.2010, ca o expresie a respectului de care trebuie să se bucure cei care au muncit într-o instituţie prestigioasă, aşa cum este Armata României şi ca o apreciere a autorităţilor societăţii române faţă de rezerviştii care şi-au servit cu devotament şi onoare ţara. 

    Ziua Rezervistului Militar este o sărbătoare scumpă tuturor celor care astăzi,  sunt cadre militare în rezervă şi în retragere, care au slujit cu credinţă Patria sub drapel 30 – 40 de ani şi care au jurat să-şi îndeplinească îndatoririle chiar cu preţul vieţii.

Cadrele militare în rezervă și retragere din județul Hunedoara au fost sărbătorite de ziua lor, într-un  cadru festiv. Consiliul Județean Hunedoara și Instituția Prefectului – Județul Hunedoara au fost gazdele evenimentului aniversar care s-a desfășurat în sala de ședințe a CJ Hunedoara.

În cadrul ceremoniei a fost evocat rolul pe care l-au avut cadrele militare de-a lungul timpului în apărarea independenței și suveranității țării, a valorilor naționale, militare și culturale ale poporului român.

Cadrele militare prezente au fost recompensate de către președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, și prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, cu diplome de onoare pentru întreaga activitate și pentru felul în care și-au făcut datoria față de țară, pentru patriotism, pentru modul în care au știut să mențină vie memoria Eroilor Neamului Românesc. Preocuparea de bază a actualilor rezervişti militari, pe vremea când erau cadre active, a fost instruirea şi educarea personalului armatei, pregătirea structurilor militare pentru apărarea ţării. Armata are menirea să garanteze însăşi existenţa statului, suveranitatea şi interesele legitime ale acestuia, valorile sale, simbolurile naţionale şi chiar ordinea constituţională, în anumite condiţii. Unii „dăştepţi”, cu studii şi diplome cumpărate la diferite „facultăţi”, mai mult sau mai puţin facultative, privind superior la rezervistul militar de astăzi, întreabă, evident cu tendinţă: „Da’ în ce război au luptat ăştia ?” Sigur că da, lipsa totală de cultură şi de cunoaştere a istoriei îi determină să judece în acest fel. Tocmai datorită existenţei ARMATEI ROMÂNE din timpurile acelea, există ei astăzi ! Dacă n-ar fi fost ARMATA ROMÂNĂ, astăzi ar fi vorbit ruseşte, bulgăreşte, ungureşte. Statul român ar fi fost de mult desfiinţat !
Cadrele militare din acele vremuri au conceput şi au condus programe complexe de pregătire şi de dotare a armatei. Au pregătit personalul în poligoane de tragere cu toate categoriile de armament, în aplicaţii şi exerciţii tactice, indiferent de timp şi anotimp. Au muncit în tabere de experimentare a noilor mijloace de luptă, în laboratoare de cercetare şi săli de specialitate. Au gestionat documente şi acţiuni secrete, au lucrat cu tehnică sofisticată şi cu materiale periculoase. Tot ei au realizat şi au suportat reformele organismului militar, generând condiţii pentru integrarea ţării în N.A.T.O.
Într-o anumită perioadă, cadrele militare au desfăşurat şi alte activităţi, astăzi considerate anormale. Este vorba despre misiunea de constructor, şef de lucrări sau coordonator de şantier în economia naţională. Canalul Dunăre-Marea Neagră, metroul bucureştean, drumul naţional Transfăgărăşan, Palatul Parlamentului, autostrada Bucureşti-Piteşti, marile hidrocentrale, combinatele siderurgice, sistemele de irigaţii, infrastructura porturilor şi multe alte obiective economice s-au construit cu contribuţia masivă a armatei, evident sub conducerea multora dintre rezerviştii de astăzi. Se pot adăuga, aici, campaniile de împăduriri, toate campaniile agricole, munca în minele de cărbuni şi foarte multe alte lucrări.
Dat fiind specificul instituţiei militare, cadrele din armată au fost prezente în toate locurile şi în toate momentele fierbinţi din evoluţia ţării, inclusiv în nefericitele situaţii de cutremure, inundaţii sau alte calamităţi naturale. De asemenea, oamenii de bună credinţă şi cei care au studiat evenimentele din decembrie 1989, recunosc faptul că, victoria revoluţiei a fost asigurată şi cu contribuţia importantă a armatei. Întotdeauna militarii s-au integrat în viaţa societăţii, ca nişte cetăţeni responsabili, activi şi loiali.
Astăzi, rezerviştii proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale sunt reuniţi în Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, o asociaţie importantă, cu statut de utilitate publică. Ea reprezintă interesele a peste 67.000 de persoane, majoritatea fiind membri ai acestei organizaţii.
Asociaţia asigură acţiunea coerentă şi unitară a rezerviştilor militari pentru îndeplinirea unor obiective cum sunt: integrarea firească a militarilor în evoluţia societăţii româneşti; apărarea valorilor fundamentale ale României, a tradiţiilor şi simbolurilor naţionale; susţinerea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor vârstnice; cultivarea valorilor civice ale statului de drept; educarea tinerilor în spiritului patriotismului autentic; iniţierea unor măsuri de asistenţă socială, medicală şi juridică, necesare acestei categorii sociale; promovarea sentimentelor de camaraderie între rezerviştii militari şi cadrele aflate în activitate; relaţionarea optimă cu autorităţile centrale, cu cele locale şi cu asociaţiile similare din ţară şi din străinătate.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: