”Uniţi în diversitate” – ZIUA EUROPEI, SĂRBĂTORITĂ LA LUPENI

UE este un parteneriat economic şi politic unic în lume, care reuneşte 28 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul. UE a fost creată în perioada care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. În prima etapă s-a pus accent pe consolidarea cooperării economice: ţările implicate în schimburi comerciale devin interdependente din punct de vedere economic şi astfel se evită riscul izbucnirii unui nou conflict.

 

În 1958 este creată Comunitatea Economică Europeană (CEE), care, iniţial, contribuie la intensificarea cooperării economice între şase ţări: Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. Urmează crearea unei pieţe unice de mari proporţii, care continuă să se dezvolte către valorificarea întregului său potenţial. Ceea ce a început ca o uniune strict economică a devenit treptat o entitate cu activităţi în nenumărate domenii, de la ajutor pentru dezvoltare, până la politica de mediu. Această schimbare a fost reflectată de modificarea, în 1993, a numelui Comunităţii Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE).

 

De mai bine de jumătate de secol, continentul european se bucură de pace, stabilitate şi prosperitate. Populaţia sa trăieşte la standarde ridicate şi beneficiază de o monedă europeană comună. Au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre ale UE, cetăţenii pot circula liber pe aproape tot continentul şi le este mult mai uşor să trăiască şi să muncească în UE. Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei. Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității.

 

Aceste informații despe U.E și instituțiile ei, au fost oferite elevilor de la școlile lupenene, de reprezentanții Clubului de Presă VALEA JIULUI,  în cadrul proiectului CAMPANIA VIAȚA și celui de-al doilea proiect educativ dedicat acestei zile, care a avut loc la Școala Gimnazială nr. 2 Lupeni. Activitatea a debutat la Școala Gimnazială nr. 3, acolo unde, elevii de la ciclul primar, de clasa a III-a au  asistat la o adevărată lecție de istorie despre formarea U.E, s-au familiarizat cu principalele instituții europene și au interacționat și au adresat mesaje scrise către Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Acțiunea  a debutat cu Imnul U.E, respectiv simfonia a IX  de Ludwig van Beethoven, iar elevii și cadrele didactice au fluturat cele 28 de stegulețe ale țărilor europene.

S-au primit materiale informative, iar cele mai bune scrisori  cu mesajele cele mai de impact vor fi premiate într-un cadru festiv în săptămâna dedicată lor, copiilor. Pentru buna desfășurare a activității s-au implicat cu succes cadrele didactice ale școlii, iar la activități au participat prof. Melania Nan, Mihaela Vulc, Dorina Julecătean, iar în proiect au fost implicate mai multe cadre didactice. Concomitent cu activitatea de la școala lupeneană, în toate unitățile de învățământ partenere ale proiectului CAMPANIA VIAȚA, s-au desfășurat activități specifice aniversării Zilei Europei.

La Școala Gimnazială nr 2,  din Lupeni, elevii, cadrele didactice  și părinții au umplut curtea școlii, purtând în mână însemnele tuturor țărilor din U.E. Ziua Europei s-a desfășurat sub forma unui concurs, în care fiecare clasă a prezentat colegilor lor, file din istoria țării, moneda, steagul cât și elemente de gastronomie și de turism care a trag admirația europenilor și nu numai. Elevii s-au întrecut între ei, prezentând tradițiile, despre ceea ce înseamnă sau ne diferențiează prin deviza ”Uniți în diversitate”. Cei mai buni au fost premiați de colegii lor care au făcut parte din juriul de departajare.

 

Țara noastră  este în plin proces de pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, într-o perioadă ce va fi marcată de o maximă responsabilitate pentru definirea viitorului Uniunii, odată cu finalizarea procesului Brexit, precum şi de o încărcătură simbolică în care cetăţenii europeni să aibă sentimentul unităţii, solidarităţii şi al viitorului comun.  Deținerea acestui mandat, o premieră pentru țara noastră, va reprezenta atât o provocare fără precedent, cât și o oportunitate pe măsură. România se va afla astfel în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii. Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul Uniunii Europene și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. Data de 9 mai are o triplă semnificație simbolică pentru România, Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: