CEH are de încasat datorii istorice de 98.510.230,30 lei

În luna aprilie senatorul Cristian Resmeriță cerea ministerului Energiei, printr-o interpelare,  să ia măsurile necesare pentru recupararea apărută la CEH din cauza managementului care a cauzat prejudicii. Acesta a făcut referire la faptul că, în urmă cu câțiva ani, agentul termic era furnizat către mai multe localități din Valea Jiului, acum, CEH ”înregistrează pentru perioada 2017-2018, fără a fi emisă factura pe luna martie 2018, creanţe pentru agentul termic furnizat doar unui singur beneficiar de aproximativ 62 milioane lei și un grad de încasare a facturilor emise de S.E Paroșeni în proporție de doar 47%”.

     Răspunsul nu  a întârziat să apară, secretarul de stat Iulian Tudorache răspunzându-i senatorului hunedorean printr-o adresă prin care, se comunică că cei 98.510.230,30 lei reprezentând creanțele care trebuiesc încasate sunt datoriile istorice, înscrise la masa credală.

În iarna 2017-2018, CEH – S.E Paroșeni a mai furnizat agent termic către populație doar pentru abonații racordați la sistemul centralizat din municipiul Petroșani, prin intermediul S.C. Termoficare Petroșani, celelalte localități ale Văii Jiului (Lupeni, Vulcan și Aninoasa) sistând asigurarea agentului termic în sistem centralizat  pentru încălzire și apă caldă. Sistarea furnizării a fost decizia autorităților locale din respectivele localități în urma intrării în procedura de insolvență/lichidare a operatorilor prestatorilor serviciului de distribuție.

Ministerul face o radiografie asupra situațiilor fostelor unități de distribuție și a făcut deasemenea precizarea istoricului înfiiințării acelei ADI Termoficare, care avea ca sarcină ”găsirea unor soluții pentru implicarea autorităților locale în reabilitarea rețelei de termificare astfel încât furnizarea agentului termic să poată fi realizată în condiții optime și să redevină accesibilă în toate localitățile din Valea Jiului”.

Din păcate, această inițiativă a rămas doar la stadiul unor discuții axate pe perspectiva preluării de către UAT-uri a magistralelor de termoficare și întocmirea prin acest ADI Termificare Valea Jiului a documentațiilor necesare pentru atragerea fondurilor nerambursabile și din alte surse, în vederea realizării lucrărilor de investiții neceare pentru modernizarea sistemului de termoficare din Valea Jiului în conformitate cu  art. 18 din Legea 325/2006- privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

S.E. Paroșeni administrează o rețea de termoficare proiectată pentru o capacitate de 35.286 de consumatori de pe raza localităților Petroșani, Vulcan, Lupeni și Aninoasa.

Ministerul Energiei disculpă activitatea managerială a CEH, în răspunsul remis senatorului hunedorean se precizează că ”nerecuperarea creanțelor nu este imputabilă CEH SA , în condițiile în care societatea a uzat de toate pârghiile legale necesare pentru stingerea acestora”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: