Teatrul din Petroșani, la 70 de ani de activitate

                  În anul 1948  la Teatrul de Stat din Valea Jiului  s-a dat startul unei perioade de expansiune culturală, la care au fost părtași și unii dintre cei mai  mari actori ai României. Unii au debutat aici, la Petroșani și, de-a lungul anilor, actorii  și-au adus contribuția  într-o perioadă în  care, propaganda comunistă trebuia compensată cu reprezentanții teatrale de excepție. Iar locuitorii Văii Jiului au fost întotdeauna avizi după  actele de cultură de calitate.

Pentru a marca cei 70 de ani de teatru, la Petroșani, managerul de la I.D. Sîrbu și vicepreședintele Sorin Vasilescu au organizat o conferință de presă în care s-a prezentat programul celor zece zile de activități culturale, pentru care s-au pus la bătaie 300.000 lei  de la Consiliul Județean, pentru organizarea unei gale, în care vor fi decernate titlurile de ”Cetățean de Onoare” oferite de petroșeneni celor care și-au adus contribuția la crearea imaginii pozitive a teatrului petroșenean.

Totodată, pe scena teatrului vor urca nume mari, actorii cei mai buni pe care îi are la ora actuală țara noastră: Maia Morgestern, Marcel Iureș, Cezara Dafinescu, Ion Caramitru, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Florin Piersic jr., Horațiu Mălăele, Marian Rîlea, Dan Puric, s.a.m.d.

             ”Vor urca pe scena teatrului de la Petroșani nume mari ale teatrului și culturii românești, oameni care au acceptat cu plăcere să devină parte din proietul nostru și să ne fie alături. Răspundem astfel necesității cerințelor iubitorilor de teatru,  publicului din Valea Jiului care a demonstrat de-a lungul timpului și demonstrează că dorește să vadă pe scenă, pe lângă actorii teatrului nostru și pe marii actori ai României”, a precizat managerul de la I.D. Sîrbu, Cosmin Rădescu.

Pe lângă spectacolele de teatru vor  mai fi oferite  seri de balet și dans, proiecții cinematografice, iar regalul teatrului petroșenean va debuta cu un marș al actorilor care va debuta de la Casa Memorială din Petrila până la Petroșani, pentru a marca memoria marelui om de cultură I.D.Sîrbu.

                ”Anul acesta avem în plan să mai facem investiții aici la teatrul petroșenean, pentru că, zic că, este un fanion al culturii din județul Hunedoara. Eu o consider cea mai importantă instituție de cultură din județul Hunedoara. Este Anul Centenar și un moment deosebit că aniversăm 70 de ani de la înființarea teatrului din Petroșani și de aceea vrem să cinstim acest eveniment prin organizarea acestor gale”, a declarat și vicepreședintele Consiliului Județean, Sorin Vasilescu.

Programul activităților:

26 mai 2018:

ora 11.00: Deschiderea Galei Teatrului Dramatic ID Sîrbu; Evenimentul va fi marcat printr-un marș itinerant al actorilor prezenți la eveniment de la Casa Memorială Ion D. Sîrbu din Petrila până la sediul Teatrului Dramatic ID Sîrbu din Petroșani.

ora 12.00: Teatru non-verbal: ”Sîrbu de la A la Z” , eveniment realizat pe esplanada teatrului, cu acces gratuit pentru public.

ora 18.30: Vernisaj al artistului plastic Valeriu Mladin ”În memoriam -Șerban Ionescu”– eveniment găzduit în foaierul Cinematografului ”Victoria” din Petrșani, accesul publicului fiind gratuit.

ora 19.30: Proiecția filmului ”Țapinarii” în regia Ioan Cărmăzan, cu Șerban Ionescu, Mariana Buruiană, Remus Mărginean – Sala Cinematografului ”Victoria”, acces gratuit pentru publicul spectator.

27 mai 2018:

ora 17.00: Piesa de teatru ”Un bărbat și mai multe femei” de Leonid Zorin, Regia: Claudiu Bleonț. În rolurile principale: Magda Catone și Claudiu Bleonț. Evenimentul va avea loc la sala Cinema ”Victoria”.

ora 18.30: Vernisaj expoziție de metaloplastie a actorului Florin Teacă Plaur, eveniment găzduit în foaierul Teatrului ”Ion D. Sîrbu”.

ora 19.00: Piesa de teatru ”Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare în regia lui Muriel Manea-Jakab, Piesă jucată de actorii de la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

28 mai 2018:

ora 19.00: ”El Amor”, spectacol de dans, în regia lui Francisc Valkay, interpretat de baletul de la Opera Română din Craiova, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

29 mai 2018:

ora 17.00: ”Treptele Unirii” – recital al actorului Emil Boroghină, sala ARTElier a teatrului din Petroșani.

ora 19.00: Piesa de teatru ”Elefantul din cameră” de Sarah Ruhl, Regia Dragoș Alexandru Mușoiu, cu Claudiu Bleonț în rol principal. Piesă prezentată de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

30 mai 2018:

ora 19.00: Piesa de teatru ”Jumătatea mea, bărbatul” de George Arion, Regia: Toma Enache, cu Cezara Dafinescu, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

31 mai 2018:

ora 19.00: Piesa de teatru ”Stage Dogs”, regia Florin Piersic Jr., cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., în rolurile principale. Piesă prezentată de Teatrul Act București, la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

1 iunie 2018:

ora 11.00: Piesa de teatru ”Drumul lui Făt Frumos”, cu Maian Râlea – Magicianul poveștilor. Piesa va fi prezentată pe esplanada teatrului, participarea publicului fiind gratuită.

ora 19.00: Piesa de teatru ”Absolut!” după Ivan Turbincă de Ion Creangă, spectacol în regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș. Piesa este prezentată de Teatrul Act din București la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

2 iunie 2018:

ora 19.00: Piesa de teatru ”Câte-n lună și-n stele”, cu Ion Caramitru, Horațiu Mălăele și violoncelistul Adrian Nidin, piesă prezentată în sala teatrului Ion D. Sîrbu.

3 iunie 2018:

ora 11.00: Evenimentul teatral ”1000 de povești”, un spectacol pentru copii în aer liber, prezentat de actorii Teatrului Dramatic ID Sîrbu pe esplanada teatrului, participarea publicului fiind gratuită.

ora 19.00: Spectacolul de operă ”Carmina Burana” de Carl Orff, prezentat de Filarmonica ”Oltenia” Craiova. Evenimentul va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

4 iunie 2018:

ora 19.00: Piesa de teatru ”Profesiunea doamnei Warren” de George Bernard Shaw, în regia lui Claudiu Istodor, cu Maia Morgenstern, piesă prezentată în sala teatrului Ion D. Sîrbu.

5 iunie 2018:

ora 19:30: Conferința ”Despre teatru”, cu Dan Puric, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

ora 20.30: Festivitatea de închidere a Galei aniversare a Teatrului Ion D. Sîrbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: