Rata de absorbție a fondurilor europene este de 16 la sută

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a prezentat, într-o conferința de presă datele care reflectă situația la zi a fondurilor europene, astfel:  2,128 miliarde euro plăți efectuate către beneficiari;  22,8 miliarde euro valoarea totală a liniilor de finanțare deschise până în prezent, reprezentând 81% din alocarea totală a României;  11,6 miliarde euro – valoarea contractelor de finanțare semnate. Rata de contractare a crescut, astfel, de 8 ori, de la 5%, cât era la începutul anului 2017, a ajuns la 40% din alocare. Ministrul Rovana  Plumb a  mai precizat, că rata de absorbție a României este de 16%, față de 18% media UE.  

Totuși, România riscă să piardă prin dezangajare fonduri europene de 561,73 milioane euro din Programul Operațional Regional, gestionat de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale. Informația este dată de acest minister, care vrea să evite o parte din pierderi prin mutarea altui program operațional, care a mers mai bine. POR 2014-2020 avea o rată de absorbție de 0,37% până în luna februarie 2018.  Ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene în anul 2018, la nivelul Programului Operaţional Regional este în suma de 858,8 milioane euro.

Până în prezent, suma FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) realizată la nivelul programului este în valoare de 87,71 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitati spre rambursare de la CE. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârşitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro.

Rezultă astfel o suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional în valoare de 561,73 milioane euro. Dezangajarea de fonduri europene are loc ca urmare a faptului că banii alocați nu sunt cheltuiți într-o anumită perioadă.  „Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să evităm riscul de dezangajare – era vorba de dezangajare la POCU și la POR. La POCU am luat deja toate măsurile, nu mai există niciun risc de dezangajare. La POR, împreună cu Ministerul Dezvoltării am luat toate măsurile și lucrăm astfel încât să se evite orice fel de pierdere de bani”, a conchis  ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: