“Am votat întotdeauna pentru interesul cetăţenilor”

Încă din anul 2012, la solicitarea unor  pensionari din colegiul său, fostul deputat Cristian Resmeriţă, susţinut şi de alţi colegi  parlamentari din judeţul Hunedoara, a iniţiat  mai multe proiecte legislative pentru modificarea articolului din Legea Pensiilor,  care făcea nedreptate pensionarilor minieri.

Din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii de la acea vreme,  Mariana Câmpeanu, care justifica avizul negativ dat iniţiativelor legislative prin faptul că: „Adoptarea unei iniţiative legislative vizând reducerea de la 30 de ani la 20 de ani a stagiului complet de cotizare, utilizat la determinarea punctajului mediu anual, în cazul asiguraţilor prevăzuţi în cuprinsul art. 30 alin. 1, lit. a şi f din lege, ar reprezenta o situaţie care ar produce simultan un dezechilibru între veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii”.

Fostul deputat nu a renunţat şi a obţinut o primă victorie, fiind modificată legea, stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevăzute la art.30 alin 1 revenind la 20 de ani, iar persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi până la data intrarii în vigoare a legii,  au beneficiat de recalcularea drepturilor de pensie.

Reales în funcţia de senator, Cristian Resmeriţă nu a renunţat în a susţine pensionarii mineri, şi în toate interpelările sale făcute până în prezent a cerut lămuriri  ministrului Muncii despre rezolvarea inechităţilor apărute după apariţia Legii 155 şi 192/ 2015 pentru că, între minerii pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011 şi cei pensionaţi recent,  au apărut diferenţe mari la pensie şi de până la 2000 de lei.

Ori, în 2016, când a fost prezent în Valea Jiului, preşedintele PSD Liviu Dragnea promitea pensionarilor mineri că li se va face  dreptate.

Fostul guvern a respins proiectul de modificare a legii pentru că: „efortul financiar ar fi considerabil cu consecinţe majore asupra sustenabilităţii sistemului public de pensii” şi  era necesară respectarea criteriului privind deficitul bugetar prevăzut în documentele asumate de România în relaţia cu Uniunea Europeană, precum şi evitarea riscului de abatere semnificativă de la obiectivul pe termen mediu care ar conduce la intrarea sub incidenţa PROTOCOLULUI PRIVIND PROCEDURA APLICABILĂ DEFICITELOR EXCESIVE”.

La rândul său, Consiliul Economic şi Social  a avizat şi el NEFAVORABIL  proiectul de act normativ cu următoarea motivare: „în conformitate cu art.6 alin.1 din Legea 287/2009  Codul Civil, republicat  cu modificările şi completările ulterioare cu art. 15 alin.2 din Constituţia României, se impune  RESPECTAREA NERETROACTIVITĂŢII,  LEGEA CIVILĂ DISPUNÂND DOAR PENTRU VIITOR”.

Chiar dacă proiectul de modificare a legii nu a trecut nici de Camera Deputaţilor, senatorul Cristian Resmeriţă ia în calcul iniţierea de noi acte normative, alături de colegii săi din PSD.

„Am făcut tot ceea ce am putut pentru ca Legea 155 să fie adoptată. Am reuşit şi această lege a adus pensii corecte minerilor care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care s-au pensionat după anul 2011. Sunt circa 10.000 de beneficiari ai acestei legi, de care beneficiază inclusiv cei care ies în prezent la pensie, şi care, au pensii decente. Cred că legea trebuia să stabilească aceleaşi drepturi la pensie şi pentru cei care au ieşit până în 2010 la pensie. Iar legea  trebuie  să se bucure de susţinerea colegilor mei din Partidul Social Democrat. Noi, ca partid social  trebuie să lucrăm  întotdeauna pentru interesul cetăţeanului. Şi cred că asta trebuie să facem şi este foarte important. Încă o dată vă spun,  că voi face tot ce pot să fiu alături de oameni şi să le rezolv problemele, chiar şi de unul singur. Rămân la convingerea că PSD trebuie să fie  şi un partid social, unul care să lupte pentru interesul oamenilor şi al alegătorilor. Simt că trebuie să acţionez pentru a rezvolva această problemă pentru pensionarii mineri, care şi-au pus încrederea în noi. Voi milita prin tot ceea ce îmi va sta în putinţă ca legea să fie aplicată în viitor corect şi pensionarii să-şi primească drepturile care li se cuvin. Simt că trebuie să fac ceva în această direcţie şi o voi face, indiferent de consecinţe!”, a  ţinut să declare  senatorul Cristian Resmeriţă. (E.D.)

One comment

  1. Mihai spune:

    Multumesc pentru Legea 155/2016 am beneficiat de marirea pensiei dupa recalculare si sper sa ramana asa (calculul impartiri la 20 pentru pensionari mineri) si in noua Lege a Pensiilor care va intra in vigoare anul viitor . Felicitari si spor la treaba in parlament domnului senator Cristian Resmerita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: