Mesagerii Iubirii au fost la festivalul “Prin tradiţii… spre identitate”

            “Obiceiurile şi tradiţiile locale sunt comori ale trecutului, fără de care nu poate să existe prezentul şi viitorul unei naţiuni!” (prof. dr. Brăileanu Sorin).

Adevărate comori spirituale, izvorâte din practicile strămoşeşti ale poporului nostru şi transmise prin viu grai din generaţie în generaţie, tradiţiile, obiceiurile şi folclorul, reprezintă cartea de identitate a unei naţiuni, idee unanim acceptată de către noi, toţi, în zilele noastre şi pe care au preluat-o şi organizatorii evenimentului, aşa cum rezultă şi din titlul festivalului.                 Aşa cum fiecare dintre noi capătăm o anumită identitate încă de la naştere, de care nu ne vom putea detaşa niciodată, nici această cultură tradiţională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea transmisă de la o generaţie la alta.

Membrii Ansamblului Folcloric „Mesagerii Iubirii” coordonaţi de prof. Mariana Peptenaru au fost prezenţi la finele lunii aprilie la acest festival  educaţional „Prin tradiţii…spre identitate”, care s-a desfăşurat în comuna  Apahida, din  judeţul Cluj.  El se regăseşte în calendarul activităţilor regioanale şi interjudeţene 2018, al ministerului Educaţiei Naţionale. Costurile de deplasare a elevilor la festival au fost suportate din bugetul local, fiind alocată suma de 1200 de lei. Costurile de cazare şi masă au fost suportate de fiecare participant în parte. La festival, ambasadorii municipiului Lupeni s-au prezentat onorabil şi au defilat prin centrul comunei Apahida, iar platoul din faţa Casei de Cultură a fost plin de iubitori de folclor, de tradiţii şi mesteşuguri populare. Festivalul a cuprins patru secţiuni: Locul Meu natal (prezentare) – probă care se desfăşoară on-line (spre deosebire de celelalte probe cu participare directă), Târg Educaţional, Concurs prezentare costume populare şi Concursul de jocuri populare, revelaţia acestui festival. Câştigătorii au fost recompensaţi  cu diplomă, cupe şi medalii.              Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: