Centru de recuperare prin folosirea resurselor naturale

            Având în vedere restructurarea mineritului din Valea Jiului, edilii zonei au fost chemaţi la Bucureşti pentru a prezenta reprezentanţilor guvernului şi celor de la Comisia Europeană, principalele proiecte care urmează a fi realizate în fiecare localitate. Fiecare dintre cei şase primari au prezentat proiecte ambiţioase, care să revigoreze activitatea economico-socială în localităţile pe care le păstoresc, iar cele mai interesante şi care se pot realiza cu fonduri europene sunt cele prezentate de primarul Municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

Acesta a prezentat un portofoliu de proiecte care vizează mai multe domenii, dar dintre acestea cele mai de interes au fost cele care vizează latura socială, reconversia profesională şi folosirea resurselor naturale ale zonei.

 „Pe latura socială şi pe partea umană trebuie să implementăm mai multe proiecte. Avem oameni în vârstă, bolnavi, care au lucrat o viaţă, mulţi în minerit, o ramură de activitate grea, deosebită, care lasă urme adânci corpului uman şi sănătăţii lui. Ne dorim să vrem să avem spitale moderne, cu aparatură modernă şi tot ce trebuie, dar şi măcar unul-două centre de recuperare. Noi, la Lupeni, ne dorim reabilitarea şi laturii vechi a spitalului nostru care adăposteşte secţii importante,  achiziţionarea, în continuare de aparatură de specialitate, pentru a creşte adresabilitatea spitalului, etc. Valea Jiului are nevoie însă şi de centre de recuperare a bolilor cronice. Reconversia profesională este un obiectiv important, ne dorim cursuri gratuite pentru că avem nevoie de oameni bine pegătiţi pentru domeniile cerute pe piaţa muncii şi pentru investitorii care sunt interesaţi de Valea Jiului.  Pentru Lupeni  ne dorim folosirea resurselor naturale de care dispunem. Pe lângă cea mai mare suprafaţă ecologizată, la fosta Mină Sud. Ne dorim menţinerea în funcţiune a termocentralei de la Paroşeni şi folosirea huilei pentru asigurarea energiei în SEN. Cu ajutorul celor de la Bucureşti am identificat un izvor termal la Lupeni pe care, ne dorim să-l valorificăm şi va fi cu siguranţă un proiect interesant pe care ni-l dorim să-l realizăm. Avem multe idei, unele comune, pe care ne dorim să le punem în practică, ele trebuie bine gândite, aprobate şi finanţate, indiferent de unde vine finanţarea  şi trebuie să profităm de această oportunitate în care Valea Jiului este cuprinsă în acest program special al Uniunii Europene. Sunt bani pe care putem să-i accesăm şi este o şansă foarte  mare de care trebuie cu toţii să beneficiem”, a ţinut să ne declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.(A.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: