Veteranii de război hunedoreni, sărbătoriţi la Deva – sacrificiul impune respect

Titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanţii la Războiul de Independenţă au fost declaraţi veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat şi onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi înlesniri pe măsura curajului şi a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă. Prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţilor la Primul Război Mondial decoraţi cu Medalia ”Virtutea Militară” de război clasa I li s-a acordat o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, participanţilor la Războiul din 1916-1918 li s-au creat condiţii speciale de pensionare.  În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerii activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi fuseseră decoraţi cu Ordinul ”Mihai Viteazul”, au primit loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Pentru a le cinsti  faptele de arme din cel de-al Doilea Război Mondial, la Deva a avut loc o întălnire de suflet între ultimii veterani de război din judeţul Hunedoara şi s-a desfăşurat sub egida Centenarului  100 de ani de la Marea Unire.

ISJ Hunedoara a fost şi de această dată o gazdă bună între membrii asociaţiei hunedorene şi oficialităţile judeţene şi locale, organizandu-se cu acest prilej manifestarea naţional istorică „Prinos de cinstire eroilor şi martirilor neamului”.

Cei prezenţi au fost premiaţi de reprezentanţii Consiliului Judeţean, s-a păstrat un moment  de reculegere în memoria celor trecuţi în Eternitate, iar unii dintre veterani şi văduve ale veteranilor de război, au rememorat prin viu grai amintiri din timpul războiului, faptele de vitejie săvârşite de camarazii care s-au jertfit pentru independenţa şi suveranitatea ţării. Astăzi, veteranii de război sunt încă prezenţe active în viaţa societăţii româneşti. Anii au trecut peste ei, unii au aceiaşi vârstă cu CENTENARUL, dar îşi aduc aminte de ororile războiului şi-şi doresc ca nimeni să nu treacă peste acest flagel care a luat vieţile a milioane de oameni.

Să-i onorăm pe cei care s-au despărţit de noi, prin clipe de adâncă tăcere a reculegerii noastre, Dumnezeu să-i odihnească în pace, oriunde s-ar afla!

Iar celor care sunt în viaţă le dorim sănătate şi să nu acorde niciodată vieţii poziţia “pe loc repaus”!.                       Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: