Veşnicia s-a născut la sat

Veşnicia s-a născut la sat… este o afirmaţie bine consolidată de-a lungul existenţei poporului român. Tradiţiile şi obiceurile care s-au trasmis de-a lungul generaţiilor, valorile  culturale ale neamului românesc sunt susţinute prin intermediul ansamblurilor,  dar şi a unor oameni pasionaţi de a duce mai departe aceste valori milenare. Profesorul Ion Holobuţ, este unul dintre iubitorii tradiţiilor din Valea Jiului, iar pasiunea sa pentru acestea s-au transformat într-un „Muzeu al Momârlanilor” care a devenit deja, un reper turistic pentru zona de vest a Văii Jiului.

În cadrul proiectelor educative pe care le desfăşoară la clase, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din municipiul Lupeni au aflat despre tradiţiile şi obiceiurile locului, ale momârlanilor, care sunt vrednici de rădăcinile lor. După activitatea de la clasă, 50 de elevi, opt părinţi şi trei dascăli: Violeta Hărănguş, Elena Duleanţu şi Ion Holobuţ au vizitat Muzeul Momârlanului de la poale de Retezat. Invitaţii au pătruns alături de elevi într-o lume de vis, neînchipuit de simplă, parcă dumnezeiască.

În calitatea sa de gazdă, prof. Ion Holobuţ le-a prezentat elevilor exponatele din muzeu, obiecte vechi, unele de sute de ani. Straie populare, unelte şi obiecte care se foloseau în  trecut la prepararea produselor lactate, bădâni vechi cu inscripţii vechi, colecţia numismatică, obiectele tradiţionale folosite de femei la torsul lânii, războiul de ţesut pânza, pricoiţele şi alte macaturi populare au suscitat interesul elevilor şi mai ales în rândul fetelor. Mulţi dintre elevi au văzut pentru prima dată, în viaţa lor, astfel de exponate.

Fiecare lucru are povestea lui… fiecare lucru… exponat ajuns în muzeu are o istorie a lui…

Cum zona a fost una în care s-a exploatat cărbunele, în cadrul muzeului există şi o colecţie de lămpaşe de mină, unele din secolul trecut şi chiar din secolele trecute. „Timp de o oră, elevii noştri parcă s-au întors în timp, de interes fiind exponatele din jurul vetrei focului, vasele de lemn folosite la mulsul oilor, măsuţa cu trei picioare, leagănul copilului agăţat de grindă pe care l-au asemănat cu cel din „Amintiri din copilărie” şi mai ales, că au putut cânta la fluiere… la final am semnat în cartea de onoare„, a ţinut să ne declare prof. Violeta Hărănguş.

Muzeul Momârlanului este deja un reper al culturii tradiţionale naţionale, al momârlanilor de la poale de Retezat, care se cred urmaşii dacilor liberi. De la înfiinţarea lui, până în prezent, sute de turişti i-au trecut pragul, de la etnografii de la Muzeul Satului până la colegi jurnalişti de peste hotare, care au dorit să vadă, pe viu, istoria, tradiţiile şi obiceiurile locului.

Iar  prof. Ion Holobuţ, cel care administrează muzeul,  are în plan de a amenaja în acest an şi o ogradă ţărănească în care să se regăsească toate acareturile pe care le foloseşte un bun gospodar. Şi îl ajută în acest demers un filantrop al Văii Jiului, omul de afaceri Emil Părău, cel care a subscris ideii de a înfiinţa acest muzeu al satului din  vestul Văii Jiului. (A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: