Premianţii fără premii – ediţia 132

Campania „Premianţii fără premii” continuă să ne invite să ieşim în stradă pentru a omagia oameni dintre şi de lângă noi. Evenimentul, ajuns în cel de-al cincilea an calendaristic, a reuşit să facă din Deva un loc recunoscut pentru modul în care se manifestă respectul în spaţiul public. Practic, toţi cei prezenţi reprezintă premiul oferit invitatului, toţi cei prezenţi sunt cei care semnează diploma pe care o primeşte protagonistul fiecărei ediţii. De această data am ales să invităm un medic veterinar, pe dr. Constantin Mihăilă, cel care a înfiinţat primul spital din vestul României în care sunt trataţi prietenii noştri necuvântători.

A terminat Facultatea de Medicină Veterinară în anul 1994 la USAB Timişoara. A facut parte din prima promoţie de medici veterinari care a făcut obligatoriu 6 ani de studiu, dupa care s-a angajat la DSV Deva. În acel an au fost angajati toţi absolventii de la Cluj şi Timisoara în cadrul DSV Deva, după care au fost repartizaţi pe locurile libere existente în judeţul Hunedoara. După 3 luni de stagiatură în laboratorul DSV Deva, a fost repartizat la CSV Băcia, unde după 6 luni a dat examen pe post şi am obţinut funcţia de medic veterinar şef circumscripţie. În acest loc a lucrat exact 3 ani şi 3 zile. În acea perioadă, reţeaua sanitar-veterinară nu era privatizată, era angajat la stat.

În cariera sa, medicul Constantin Mihăilă a avut pacienţi dintre cei mai exotici. „Angajatul unui circ aflat în trecere prin oraş mă sună că s-a îmbolnăvit grav pitonul. Era vorba un exemplar deosebit de frumos. Din păcate, a fost transportat în condiţii improprii şi nu s-a mai putut face nimic pentru el. A murit de dezhidratare”, îşi aminteşte Constantin Mihăilă. Pe lângă puzderia de câini şi pisici, el tratează iguane, broscuţe ţestoase, papagali urşi şi zimbri. „Fiecare presupune o abordare diferită. De exemplu, papagalii sunt nişte păsări atât de fricoase încât stresul unei injecţii le ucide. Reptilele sunt cel mai greu de diagnosticat pentru că „nu se exteriorizează”, explică specialistul. Munca de veterinar presupune şi riscuri. La Constantin Mihăilă, acesta s-a manifestat prin muşcătura unui cal speriat care aproape i-a amputat un deget.

Medicul hunedorean este proprietarul celei mai mari clinici veterinare din zona de Vest a ţării. Spitalul se adresează animalelor de companie şi dispune de opt compartimente de specialitate, conduse de medici veterinari. Personalul medical este structurat pe domenii stricte de intervenţie, iar pe timpul nopţii se asigură un serviciu de gardă. În cadrul spitalului există, printre altele, săli de consultaţii, o sală de operaţii foarte modernă, o sală de tratamente şi un laborator performant. De asemenea, animalele pot fi examinate cu ajutorul ecografului sau prin metoda clasică a radiografiilor. Spitalul mai dispune de o ambulanţă pentru solicitările urgente, de zi sau de noapte, venite din partea proprietarilor animalelor bolnave. Tot aici s-a deschis şi un serviciu de pensiune pentru animalele de companie, în situaţia în care stăpânii acestora sunt nevoiţi să plece de acasă pentru o perioadă de timp. Medicul Constantin Mihăilă este cel care a salvat foarte multe animale şi păsări sălbatice, pe care le-a tratat şi le-a repus în libertate. Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să apere viaţa ca valoare supremă, vă propunem să ne întâlnim cu acest om sufletist şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă din prea plinul sufletului său. Sâmbătă, 21 Aprilie 2018, ora 11.00, doamnul dr. Constantin Mihăilă vine să-l întâlnim. Aveţi ocazia să-l priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piaţa Victoriei.

 Despre proiectul „Premianţii fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.       Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: