A început sezonul nedeilor în Valea Jiului

La  nedei, comunitatea din jurul unei biserici pregăteşte o masă comună

 ”Numai bărbații au dreptul să gătească,  pentru că,  pregătirea nedeilor e considerată de ei o lucrare liturgică, la care femeile nu au acces. Fac tocană de batal, varza calită și păsat – o mâncare tradițională momârlanească din faină de porumb măcinată foarte mare, fiartă cu unt și brânza de oaie veche. Păsatul se da la noi numai la pomeni, în loc de colivă, pentru că aici nu crește grâu și nu făcem colivă. Masa este binecuvântată de preot și numai după aceea se mănânca. În timpul mesei mai au un ritual: pun vin într-un colac de pâine scobit și beau pe rând, în timp ce un vornic spune: ”Spornicul să sporească, plugarul să trăiască și Învierea Domnului s-o cinstească, Hristos o Înviat! Adevărat o Înviat!”” spunea regretatul părinte Octavian Pătrașcu, cel care a păstorit Biserica Sfânta Varvara din Aeroport, mai bine de 40 de ani.

  Pentru a veni în sprijinul păstrătorilor acestor tradiții și obiceiuri, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului local din municipiul Petroșani a fost alocată suma de 4800 de lei în vederea premierii reprezentanților comunităților locale. Tradiția s-a păstrat și anul acesta și chiar de a doua zi după sărbătoarea Paștelui, în comunitățile  și la bisericile din Dâlja Mică, Sălătruc, Aeroport și Maleia oamenii s-au adunat să sărbătorească împreună, să ciocnească un ou roșu  să-și întâlnească neamurile venite de peste ”mări și țări”, odată într-un an acasă, la marele praznic al satului. Răsfățatele zilei eu fost doamnele, pentru că ele au fost servite de cei care au pregătit bucate deosebite.

            ”Și în acest an, numărul mare de participanți i-a bucurat pe organizatori, iar tradiționalele mâncăruri gătite de bucătari au fost apreciate de toți cei prezenți.  După cum am mai spus, este o tradiție a momârlanilor care se ţine în fiecare an și mă bucur că există în continuare aplecare spre aceste lucruri,  care sunt unice pentru noi, cei din municipiul Petroșaniși din Valea Jiului”, a ținut să declare primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilul petroșenean i-a premiat pe: Victor Dăroni și Nicolae Staic din Dâlja Mică, Orian Cămănescu și Daniel Lingurar din Sălătruc- Romi, Petru Șotângă  și Ioan Burdea de pe Maleia, Costel Napa și Ioan  Mucenic din Aeroport, Ion Mălinesc și Dumitru Blaj din Sălătruc, Petru Gălățan și Filimon Vreja din Slătinioara pentru implicarea lor în păstrarea tradițiilor strămoșești.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: