Sprijin din Parlament pentru dezvoltarea Programului “Schi în România”

            În ţara noastră sunt 164 de pârtii de schi omologate care au acumulat în total 146 de kilometri. Turismul montan s-a dezvoltat mult în ultima perioadă şi nu numai în timpul iernii, când sezonul sporturilor de iarnă transformă staţiunile montane în zone aglomerate cu turişti. Muntele este astăzi una dintre principalele destinaţii de vacanţă a populaţiei. Investiţiile în domeniul schiabil a început prim amenajarea unor pârtii cu grade de dificultate, însoţite şi de instalaţiile pe cablu. Preocupările pentru asigurarea celor mai bune condiţii, pentru cei care practică schiul nu se opresc însă la amenajarea pârtiilor şi echiparea mecanică a versanţilor, ci şi pentru prelungirea sezonului de schi prin folosirea tunurilor de fabricare a zăpezii artificiale.                                   

           Organizarea domeniilor schiabile trebuie să ţină cont şi de nişte parametri moderni, iar Legea 526/2003 pentru aprobarea programului naţional de dezvoltare a turismului  „Schi în România” are ca obiect de reglementare revitalizarea şi reutilizarea pârtiilor româneşti, identificarea terenurilor pe care se puteau amenaja pârtiile, elaborarea planurilor de urbanism, amenajarea şi dezvoltarea zonelor de schi, a instalaţiilor de transport pe cablu, a celor de iluminat sau de producere a zăpezii artificiale. Legea mai sus menţionată reglementează, dar nu precis şi clar procedura de scoatere definitivă din fondul forestier naţional sau din circuitul agricol a terenurilor necesare realizării Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în Carpaţi” ceea ce a îngreunat trasformarea României într-un  mare domeniu schiabil.

Dar,  veştile bune vin din partea senatorilor României  care, pe ordinea de zi din data de 28 martie a.c, în procedură de urgenţă,  au adoptat cu 71 de voturi proiectul de Lege 557,  pentru modificarea Legii 526/2003.

            „A fost adoptat poiectul de Lege care vizează modificarea Legii 526/ 2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”. Studiile de prefezabilitate privind dezvoltarea turismului şi sporturilor de iarnă se pot face şi la solicitarea administraţiilor publice locale şi centrale, nu va mai fi nevoie de acordul Academiei României şi al consiliilor ştiinţifice ale parcurilor naţionale, terenurile care vor fi incluse pentru practicarea schiului şi a altor sporturi se va face pe baza PUG-urilor şi PUZ-urilor avizate conform legii.  Lucrările de amenajare a zonelor pentru schi realizate din fonduri publice, sunt declarate de utilitate publică şi  vor fi realizate conform legislaţiei în vigoare. Mai sunt şi alte prevederi legale. Este un lucru îmbucurător mai ales pentru noi, pentru că avem în Straja un domeniu schiabil generos, ce cuprinde peste 26 de kilometri de pârtie. Aşa cum prevede noua lege, putem să facem studii pentru modernizarea lui, şi de ce nu să demarăm cea de-a doua etapă a proiectului, în care să facem legătura cu Pasul Vâlcan. Vom putea astfel creşte adresabilitatea domeniului schiabil de la Straja şi aţi văzut că numărul de turişti a crescut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut. Investiţiile făcute de administraţia publică locală, de investitorii principali din Straja nu au făcut decât să atragă pe pârtii, schiorii care preferau să meargă în Austria, Franţa. Şi ne bucurăm că am reuşit să aducem staţiunea pe profit, cu bani mai mulţi la bugetul local şi în buzunarele investitorilor”, a ţinut să ne declare senatorul Cristian Resmeriţă.

Pe lângă activităţile în pelnul şedinţelor, senatorul din Valea Jiului este deschis la toate doleanţele cetăţenilor, militând şi acum pentru drepturile pensionarilor din minerit, care sunt încă neîndreptăţiţi de modificările făcute la Legea pensiilor. În fiecare zi, consilierii parlamentarului  interacţionează cu cetăţenii care depun petiţii şi memorii pe mai multe speţe. Iar în funcţie de prevederile legale acestea sunt prezentate altor foruri sau instituţii care le pot soluţiona.

Arthur Gărdescu

 

2 comments

  1. Ion spune:

    Felicitari domnule senator al vaii jiului Cristian Resmerita pentru ce ati facut in Straja si pe viitor in Pasul Valcan dar sa nu uitati Domeniul Schiabil Parang . Iar pentru noua Lege a pensiilor care va intra in vigoare anul viitor sa ramana Legea 155/2016 cu calculul impartiri la 20 pentru pensionari mineri .

  2. Mihai spune:

    Il rugam pe domnul Cristian Resmerita senator al vaii jiului ca in noua lege a pensiilor ce va intra in vigoare anul viitor sa ramana calculul impartiri la 20 (Legea 155/2016) pentru noi minerii ca valea jiului a votat cu PSD-ul din 1990 chiar si atunci cand doamna Olguta Vasilescu era in PRM (are asigurat postul de primar la Craiova ca a adus acolo multe investitii ex. stadionul din Craiova , spitalul din Craiova , drumuri , …). Pensionari mineri au muncit din greu in subterane sunt bolnavi cu spatele , silicoza datorita prafului , alte boli datorita gazelor din subterane , uni sunt panicati datorita puscaturilor de la fronturile de lucru si au o viata scurta si bolnavicioasa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: