Iepuraşii şi-au făcut apariţia în Parcul Copiilor din Lupeni

     Povestea Iepurasului de Paşti, aducător de ouă roşii, îşi are originile de pe meleagurile germane, iepuraşul simbolizând fertilitatea. Iepuraşul de Paşti este un mit şi, conform legendei, creatura aduce coşuri pline cu ouă colorate, dulciuri şi jucării, la copii în noaptea de dinainte de Paşte.

Simbolul iepuraşului există din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeitei Eastre – zeiţa Lunii. Legenda spune că Eastre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp şi, pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică care făcea ouă.  Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica a început să decoreze ouăle făcute, dăruindu-i-le zeiţei. Din această legendă s-a născut tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor de Paşti  şi dacă au fost buni, cuminţi, Iepurele Magic le va aduce un coş plin cu dulciuri.

Pentru a vesti Paştile, în Parcul Copiilor din Bărbăteni şi-au făcut apariţia mai mulţi „urecheaţi”. Coloraţi de elevii de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Lupeni şi confecţionaţi din materiale ecologice puse la dispoziţie de administraţia publică locală. „Urecheaţii” au atras deja interesul celor mici şi toţi cei care tranzitează parcul lupenean îşi imortalizează întâlnirea printr-o fotografie, care este postată mai apoi, pe reţelele de socializare. Este darul pe care îl face copiilor din Lupeni administraţia publică locală.

“Primăria Municipiului Lupeni în colaborare cu artiştii de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Lupeni au început pregătirile pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale. În Parcul Copiilor din Bărbăteni au fost amplasaţi iepuraşi confecţionaţi de micuţii artişti. Mulţumim şi pe această cale copiilor şi domnului director Radu Chinţa pentru eforturile depuse!”, a ţinut să transmită primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

Iar surprizele nu se vor opri aici . Din informaţiile primite şi alte figurine vor fi amplasate în localitate. Lucrările de  curăţenie generală continuă şi în alte zone şi cartiere ale localităţii, la acestea contribuind şi unii locuitori care doresc să întâmpine sărbătorile pascale aşa cum este tradiţia la români, luna aprilie devenind luna „curăţeniei” pentru toţi.(E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: