Tradiţiile de Paşti, păstrate nealterate în municipiul Petroşani

În puţine locuri din ţară se mai păstrează obiceiurile şi tradiţiile de Sfintele Paşti. Zona Văii Jiului şi oamenii locului, momârlanii organizează aşa zisele nedei, care sunt un obicei precreştin pe care l-au încreştinat şi l-au adaptat conform nevoilor.

De nedei, comunitatea din jurul unei biserici pregăteşte o masă comună. Numai bărbaţii au dreptul să gătească,  pentru că,  pregătirea nedeilor e considerată de ei o lucrare liturgică, la care femeile nu au acces.  Fac tocană de batal, varza calită şi păsat – o mâncare tradiţională momârlanească din faină de porumb măcinată foarte mare, fiartă cu unt şi brânza de oaie veche. Păsatul se da la noi numai la pomeni, în loc de colivă, pentru că aici nu creşte grâu şi nu făcem coliva. Masa este binecuvântată de preot şi numai după aceea se mănâncă. În timpul mesei mai au un ritual: pun vin într-un colac de pâine scobit şi beau pe rând, în timp ce un vornic spune: „Spornicul să sporească, plugarul să trăiască şi Învierea Domnului s-o cinstească, Hristos o Înviat! Adevărat o Înviat!” spunea regretatul părinte Octavian Pătraşcu, cel care a păstorit Biserica Sfânta Varvara din Aeroport, mai bine de 40 de ani.

Pentru a veni în sprijinul păstrătorilor acestor tradiţii şi obiceiuri, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului local din municipiul Petroşani a fost alocată suma de 4800 de lei, în vederea premierii reprezentanţilor comunităţilor locale.

            „Oamenii din Valea Jiului păstrează şi astăzi cu sfinţenie vechile obiceiuri. Multe dintre ele îşi pierd originile în negura timpului. Momârlanii din comunităţile din Valea Jiului sărbătoresc prin petrecerile câmpeneşti, aşa – numitele nedei, bucuria reînvierii naturii sau cinstesc anumite sărbători religioase ale anului bisericesc. Nedeile sunt sărbători desfăşurate începând cu prima zi a Paştelui, când în curtea bisericii se pregăteşte o masă plină de bucate. Păsatul, ciorba şi tocăniţa de oaie sunt pregătite numai de bărbaţi, din ele înfruptându-se toţi cei care au participat la sfânta slujbă. Ei spun că nedeia este o tradiţie veche ce trebuie respectată şi transmisă  nealterată generaţiilor viitoare”, specifică primarul Tiberiu Iacob Ridzi, în expunerea sa de motive.

Vor fi premiaţi: Victor Dăroni şi Nicolae Staic din Dâlja Mică, Orian Cămănescu şi Daniel Lingurar din Sălătruc – Romi, Petru Şotângă  şi Ioan Burdea de pe Maleia, Costel Napa şi Ioan  Mucenic din Aeroport, Ion Mălinesc şi Dumitru Blaj din Sălătruc, Petru Gălăţan şi Filimon Vreja din Slătinioara. (E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: