100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

             Nicicând cuvântul „Mamă” nu și-a găsit mai deplin rotunjirea ca în această apropiere de cuvântul Țară!

Cu exact 100 de ani în urmă a fost semnat Actul Unirii Basarabiei cu Țara, primul pas, dar atât de măreț în acel an, 1918. Printr-un joc subtil al așa-zisei întâmplări, această primă Unire s-a apropiat chiar în fila calendarului de sărbătoarea Bunei Vestiri, dedicată fără greș Mamei, în cel mai deplin înțeles al cuvântului, câtă vreme Maica Domnului va fi primit  înștiin­țarea că avea să devină chiar cea care Îl va zămisli pe Mântuitorul omenirii, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu și Om.

   Palatul Cultural din Lupeni a găzduit joi seară cel de-al doilea eveniment marcant dedicat Centenarului Marii Uniri. Inițiatorii evenimentului au fost directorii de instituții de învățământ de pe raza municipiului Lupeni, care au angrenat în spectacolul concurs dedicat celebrării a 100 de ani de la Unirea BASARABIEI cu ROMÂNIA,  peste 200 de elevi.

La spectacol a participat și senatorul Cristian Resmeriță, care în cuvântul său a ținut să felicite organizatorii, cadrele didactice  implicate în proiect și în special pe „frumoșii și talentații elevi ai Lupeniului”, care iată, au  marcat acest evenimet cum au știut ei mai bine, prin cânt, poezie și imnuri patriotice.

     “Mă bucur că la Lupeni se marchează Centenarul prin astfel de evenimente de amploare și cred că suntem prima localitate din județul Hunedoara, care, iată, a organizat până în prezent  două manifestări cultural – artistice de amploare în care am angreat și tinerii locuitori ai municipiului nostru. Istoria țării, istoria neamului romînesc trebuie să dăinuie și peste veacuri, deoarece românii au stat pavăză împotriva invadatorilor, au protejat Europa de marile invazii venite din Orient. Și este de datoria noastră să  cinstim pe cei care au făurit unirea BA SARABIEI ACUM 100 DE ANI, cu țara mamă”,  a ținut să precizeze senatorul Cristian Resmeriță.

Profesorul Florin Ghețău de la Școala Gimnazială nr. 3 a prezentat evenimentul din punct de vedere istoric. Momentele artistice au fost deschise de eleva Adina Gârboan  de la Liceul Tehnologic Lupeni, care a captivat atenția sălii prin interpretarea sa, la flaut. Elevii clasei a IV- a A de la Școala Gimnazială nr. 3 au interpretat ”Pentru tine, Maică Românie!”. Pe scena Palatului Cultural spectatorii au asistat la o inedită interpretare a primului cântec patriotic antisovietic din Basarabia postbelică, scris și lansat public în 1987 de poetul Dumitru Matcovscki. Protagonista momentului a fost talentata Dalia Dobre, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni. …Lumină lină, martirilor neamului românesc care au pierit în Siberia de gheață

Elevii care fac parte din corul ”Glasuri de argint” pregătiți de prof. Felicia Frigea au încântat spectatorii cu glasurile lor deosebite, introducându-i pe aceștia în lumea sentimentelor sublime.

Echipajele de la liceele și școlile gimnaziale din municipiul Lupeni s-au întrecut într-un concurs, unde și-au dovedit încă odată zelul cu care și-au însușit lecțiile oferite cu generozitate de istoria națională.

Au mai urcat pe scenă Maria Voronianu, David Szocs, Alexanda Elek, Bianca Paloș, care au interpretat un adevărat imn dedicat limbii române de inegalabilul Alexandru Mateevici, o dovadă nepieritoare a persistenței românismului în teritoriul dintre Prut și Nistru, în pofida îndelungatului proces de deznaționalizare.

Dansurile populare, ca tezaur ale neamului românesc su fost puse în scenă de un grup de dansatori de la Liciul Tehnologic din Lupeni, iar eleva Alexandra Guia a intepretat și ea o melodie. Maria Râpă, Bianca Crișan, Elena Mojoatcă, Darius Pistol au atras aplauzele publicului spectator prin cântecele și poeziile patriotice interpretate. După mai  multe runde de întrebări, toate echipaje înscrise în concursul de istorie au fost premiate de reprezentanții Primăriei municipiului Lupeni.

Felicitări trebuie să primească întregul colectiv de cadre didactice care au pregătit cele peste două ore de spectacol, cât și directorii coordonatori ai evenimentului: prof. Victor Mălăgeanu – Școala Gimnazială nr. 3 Lupeni în calitate de inițiator, prof. Aurelia Bucur de la Liceul Tehnologic  și prof. Daniel Ianoși de la Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni.

Ca și concluzie, încă o dată Lupeniul a demonstrat că știe să-și cinstească înaintașii, dar vă reamintim că sunt încă milioane de români, pentru care, România din păcate, nu este, încă, ACASĂ!. Dar depinde de noi toți, de acțiunile viitoare  SĂ-I ADUCEM!

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: