Problematica pensionarilor din minerit, în atenția senatorului Cristian Resmeriță

            Ministrul  Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a promis colegilor săi social democrați că le va face dreptate pensionarilor care au lucrat în grupele I și II de muncă. Acest lucru s-a datorat intervențiilor făcute de parlamentarii hunedoreni. Fostul deputat Cristian Resmeriță,  în mandatul său trecut a făcut mai multe interpelări legate de acest subiect.

            Culmea este că, după reintroducerea grupelor de muncă I și II s-a dovedit o eroare. Casele de Pensii au ”reintrodus ” aceste grupe într-un mod ”aiuristic” care le-a micșorat veniturile pensionarilor minieri, siderurgici, etc, cu câte 300- 400 de lei, iar oamenii sunt nemulțumiți de acest fenomen, chiar dacă, pensiile în plată nu le-au fost micșorate.

În prima fază, Ministerul Muncii a spus că ”persoanelor cărora nu li s-au recunoscut grupele de muncă I și II la ieșirea din câmpul  muncii, vor beneficia de creșterea punctului de pensie cu 50% pentru grupa I și 25% pentru grupa a II-a”. De ce nu li s-a recunoscut acest drept la momentul ieșirii la pensie, nu se mai spune. Între timp au apărut recalculările cu puncte de pensii mărite. Desigur, când unei cantități îi adaugi ceva ar trebui să obții o cantitate mai mare. În mod straniu, când la pensiile celor nedreptățiți, cum am arătat mai sus, s-a adăugat un punctaj mai mare, culmea… au rezultat pensii mai mici. Ca și cum s-ar fi adăugat un fel de antipensie, care, în contact cu pensia se autoanulează reciproc, ca la antimaterie…

Cert este că, pensionarii sunt nemulțumiți și cer la muncă egală, vechime în muncă în același loc de muncă și pensii egale. ”Eu am ieșit la pensie în 2010 din minerit și am 2200 de lei, iar colegii mei care au lucrat în același sector au primit și recalculare și au aproape 4000 de lei. Unde este echitatea? ”, a ținut să ne declare unul dintre pensionarii nemulțumiți.

Pentru a reduce acest decalaj între pensionarii minieri, care au ieșit la pensie înainte de 2011, și după multele întâlniri cu cei nemulțumiți, senatorul Cristian Resmeriță a adresat  din nou o interpelare, în care cere din nou lămuriri despre modul în care se face recalcularea pensiilor, cât și luarea în calcul a stagiului de cotizare de 20 de ani și pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2011. Este cea de-a patra interpelare, pe care actualul senator o adresează ministrului Muncii, referitoare la acest subiect, ce face referire la Leega 192/2015 pentru completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Răspunsul primit în octombrie 2017, l-a nemulțumit pe senatorul Cristian Resmeriță, care a revenit la acest subiect, precizând că:  ”mulți dintre pensionari nu mai au timp să aștepte, iar alții au plecat dintre noi, nefăcându-li-se dreptate. Leega 192/2015 ar fi trebuit să le aducă sume în plus pensionarilor din grupele I și II de muncă și nu corecții negative”. Răspunsul vag, sec, primit din partea ministerului de resort precizează că ”elemental de divergență care a creat nemulțumiri îl constituie conținutul sintagmei “corespunzător fiecărei situații” care face trimitere la stagiul complet de cotizare eșalonat din Anexa 5 la Legea 263/2010 și nu la cel utilizat inițial la determinarea punctajului mediu anual, care ar conduce la  majorarea substanțială  a cuantumului de pensie!

Este deranjant faptul că pensionarii sunt nemulțumiți de răspunsurile primite și în audiețele pe care senatorul Cristian Resmeriță le-a avut, aceștia i-au cerut în mod expres rezolvarea acestei nedreptăți.

În interpelarea adresată din nou, ministrului Muncii, înaintată zilele trecute, senatorul Cristian Resmeriță  cere lămuriri ”dacă o să luați măsuri pentru revenirea la stagiile de cotizare de 20 de ani și aplicarea aceleiași formule de calcul a pensiei pentru pensionarii ale căror drepturi la pensie au fost deschise  înainte de 2011, care sunt acestea și de la ce dată vor fi aplicate?”.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Ion spune:

    Felicitari si mult succes domnule senator Cristian Resmerita pensionari mineri sunt si vor fi alaturi de dumneavostra . Speram ca si in noua Lege a pensiilor ce va intra in vigoare anul viitor sa ramana calculul impartirii la 20 (Legea 155/2016) . Doamna Olguta Vasilescu are asigurata functia de primar al Craiovei ca a adus investitii acolo (spitalul din Craiova, Stadionul din Craiova , Drumuri modernizate , …) dar doamna Minista a Muncii sa nu uite ca valea jiului a votat tot timpul cu PSD (28 de ani) la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … chiar si atunci cand doamna Olguta Vasilescu era in PRM .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: