Parteneriatul dintre Petroșani și Varpalota continuă

    Parteneriatul dintre comunitățile Petroșaniului și Varpalota (Ungaria) continuă, astfel, cu semnarea programului de activități comune, stabilit de administrațiile celor două localități pentru 2018, mai ales că se împlinesc 20 ani de când a fost încheiat acest parteneriat benefic pentru ambele comunități.
Se cuvine să le mulțumim încă o dată partenerilor noștri din Ungaria, împreună cu care am reușit în fiecare an să deschidem noi oportunități de apropiere, comunicare și colaborare între cetățenii Petroșaniului și cei din Varpalota. La parafarea protocolului au luat parte și reprezentanți ai administrației locale din Varpalota, oraș din Ungaria înfrățit cu municipiul Petroșani.

            “Ne bucură foarte mult protocolul de colaborare între unitățile de învățământ din localitățile înfrățite. Am observat că există activități și pe linie sportivă, și an de an aceste activități sunt mai multe. Sunt deosebite și manifestările culturale care vor avea loc”, a spus Simon Agnes, consilier local din Varpalota.

Colaborarea dintre cele unități a fost semnată în prezența cadrelor didactice ale celor două instituții de învățământ din cele două localități.

            “Ne dorim ca acest parteneriat să aducă un plus valoare pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, având în vedere că am discutat ca în cadrul acestui parteneriat să aibă loc și un schimb de păreri metodice în ceea ce privește sistemul de învățământ. Am convenit să existe mobilități în rândul elevilor”,  a  declarat și Alexandru Lăutaru, directorului Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.

            În decursul acestui an, între cele nouă comunități vor avea loc acțiuni și evenimente comune între care amintim: vizita unei delegații din Varpalota cu ocazia sfințirii capelei  de la Cos Iesu – Sfântul Francisc în luna aprilie, participarea unei delegații din Petroșani la Zilele Victoriei de la Varpalota în perioada 9-11 iunie a.c, diferite acțiuni cultural- sportive,  participarea Corului Minerilor din Varpalota la Zilele Culturae din Valea Jiului în cursul lunii iunie a.c, participarea unei delegații de 25 de persoane la simpozionul ”Protejarea mediului înconjurător în contextual politicilor U.E”,  în luna august, la Varpalota, etc.

            Cel mai important eveniment va avea loc în perioada 2-6 octombrie, la Petroșani când va avea loc sedința aniversară de împlinire a celor 20 de ani de colaborare dintre cele două comuntăți europene. Din Varpalota va participa formația Cserego și reprezentanții Școlii de Muzică din Varpalota.

            Totodată în cursul acestui an se va avea în vedere demararea unor relații de colaborare la nivelul grădinițelor din municipiul Petroșani și orașul Varpalota, precum și pregătirea unor filme documentare de aproximativ 30 de minute cu tematica – 20 de ani de înfrățire între municipiul Petroșani și Varpalota, filme care vor fi prezentate în cadrul festiv în cursul anului 2018.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: