Cristian Resmeriţă nu renunţă la drumul spre Herculane!

            „Nu mă las şi voi face în aşa fel încât, drumul spre Herculane  să fie finanţat şi finalizat. Deşi am făcut numeroase demersuri până acum la toate guvernele, am observat că el este un subiect numai în campaniile electorale după care promisiunile sunt uitate, dar voi lupta până la capăt pentru ca lucrările la Drumul Naţional 66A care leagă Câmpul lui Neag de Herculane să fie finalizat, întrucât acesta reprezintă singura modalitate de a deschide noi orizonturi pentru Valea Jiului, să dezvoltăm turismul şi să atragem cât mai mulţi bani în Valea Jiului atât de greu încercată de restructurarea mineritului”, a ţinut să transmită senatorul Cristian Resmeriţă.

Istoria DN 66A, care ar urma să lege Petroşaniul şi Valea Jiului de Băile Herculane, a început în anul 1999, când ministerul Transporturilor a ridicat drumul forestier deteriorat la rang de drum naţional prin HG 856/18.10.1999. Ministrul la acea vreme era Traian Băsescu şi primele două tronsoane au fost deja construite, primele fonduri pentru drum fiind aprobate de ministrul Băsescu. Drumul a trecut prin o serie de situri Natura 2000, după care a fost abandonat de constructori.

    În 2007, Traian Băsescu a făcut o plângere penală la Parchetul General împotriva deciziei Gărzii Naţionale de Mediu care şi-a exercitat dreptul şi obligaţia de a sista lucrările şantierului până la intrarea acestuia în legalitate. Tronsonul doi a fost construit pe teritoriul judeţului nostru, până la Câmpuşel, la kilometrul 47, cu încălcarea legii, pentru că, CNANDR nu deţinea Avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat şi nici acordul de la Agenţia de Protecţia Mediului. Tronsonul cel de-al treilea al drumului ar urma să treacă prin ultimul Peisaj Forestier Intact, din zona de climă temperată europeană, cu o suprafaţă de 2552 hectare, drumul urmând să treacă prin Parcul Domogled Cerna.

    Pentru reluarea lucrărilor la drum, fostul deputat şi actualmente senator de Valea Jiului, Cristian Resmeriţă, a făcut mai multe interpelări în mandatul trecut, în care a cerut expres lămuriri vizavi de situaţia lucărilor care mai erau de efectuat pe o porţiune de 18 kilometri. Atunci, într-un răspuns remis de Ministerul Dezvoltării se preciza că: „sectorul de drum de la intersecţia DN66A km 66+204 până la intersecţia cu DN67 D în zona localităţii Băile Herculane a fost încadrat prin HGR nr 1211/2010 în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, prin clasarea lui ca DN 66A km66+204-km 109+308 şi dat în administrarea Ministerului Transporturilor în vederea realizării de către CNADNR a activităţilor de interes naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale. Până în prezent, nu s-a organizat o procedură de elaborare a unui studiu de fezabilitate pe acest sector, din cauza finanţării insuficiente. Iar dacă se va relua construcţia lui va fi nevoie de bani şi pentru unele expropieri, drumul fiind propus pentru finanţare la textul 56 „la proiecte de finanţare din fonduri externe nerambursabile post aderare în anul 2014” pe programe FEDR.

La mai bine de doi ani de la ultimele intervenţii, societatea civilă, parlamentarii şi primarii din Valea Jiului au lansat anul trecut o acţiune civică de strâns semnături, pentru acest important obiectiv al Văii Jiului, cu scopul de a-i determina pe guvernanţi să cuprindă în bugetul pe anul în curs şi sumele necesare reluării lucrărilor de construcţie şi modenrizare a DN 66 A Câmpu lui Neag – Herculane. În primă fază, acesta nu se regăseşte în actualul buget, dar există speranţe ca la rectificare să fie făcuţi primii paşi în acest sens, inclusiv prin includerea lui pe accesarea fondurilor europene. Cel care a făcut lobby pentru reluarea lucrărilor, senatorul Cristian Resmeriţă a făcut primele demersuri pentru obţinerea finanţărilor, pentru că, odată reabilitat şi pus în circulaţie va deschide noi orizonturi pentru Valea Jiului.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Ion spune:

    Sa dea Dumnezeu sa reusiti reanceperea lucrarilor dar si finalizarea . Mult Succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: