„De anul viitor, intrăm într-un nou secol pentru România şi suntem datori faţă de generaţiile următoare să trecem peste conflictele politice şi vreau să lansăm o idee despre construirea unui nou concept de societate în România”

           

                Sala Palatului a găzduit, sămbata trecută, Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat.   Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă prin vot  preşedinte executiv al PSD,  iar Marian Neacşu a obţinut funcţia de secretar general.

            În cadrul Congresului extraordinar au fost validaţi și  vicepreşedinţii pe regiuni de dezvoltare: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă (regiunea Bucureşti – Ilfov), Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase (Regiunea Nord-Est), Mirela Furtună şi Marian Oprişan (regiunea Sud-Est), Carmen Dan şi Adrian Ţuţuianu (Regiunea Sud), Lia-Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu (Regiunea Sud-Vest), Natalia Intotero şi Mihai Fifor (Regiunea Vest), Doina Pană şi Gabriel Zetea (regiunea Nord-Vest) și Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif (regiunea Centru).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat sâmbătă, la congresul extraordinar al formațiunii pe care o conduce,  un program de dezvoltare strategică ce va fi transformat în proiect de lege cu ținte clare pentru următorii ani.

Detaliile programului, așa cum au fost prezentate de Liviu Dragnea:

  • adoptarea euro în 2023 – 2024. La 1 decembrie va propune un calendar pentru acest proces.
  • revizuirea legislației referitoare la vânzarea terenurilor agricole;
  • există şase domenii prioritare în România prin resursele ei imediate şi specifice prin care îşi poate maximiza dezvoltarea,: infrastructură, agricultură, energie şi resurse naturale,educaţie, sănătate şi IT;
  • în ceea ce privește infarstructura, el a spus că Bucureştiul să fie legat cu autostrăzi şi cale ferată de mare viteză de Sofia, Belgrad, Budapesta şi Chişinău;
  • înfiinţarea cât mai rapidă a acelei Case de Comerţ româneşti, instituţie de stat, care să coordoneze importul şi exportul de produse alimentare şi agroalimentare;

“Portul Constanța trebuie să devină principala poartă de intrare în Europa, chiar dacă se va supăra o anumită țară” (aluzie la Olanda, care s-a opus acceptării României în Schengen)

Relații economice aprofundate cu Statele Unite și cu China. „O dată pentru totdeauna trebuie să abordăm cu curaj, pragmatism şi cu continuitate uriaşul potenţial de dezvoltare pe care îl avem într-o relaţie de colaborare cu China. Absolut toate ţările doresc să aibă relaţii comerciale, economice şi au început să aibă, şi la noi pentru că unii şi alţii interpretează ei într-un fel sau altul, în condiţiile în care există deschidere foarte mare pe acea parte, au fost tot felul de şovăieli şi ezitări. Vreau să nu mai avem aceste ezitări, dar nici coaliţia, nici Guvernul României”, a declarat în cadrul congresului, președintele PSD, Liviu Dragnea.(…) Întărirea parteneriatului cu SUA –  România şi-a îndeplinit angajamentele militare, a spus Dragnea, acum doreşte şi beneficii materiale,  relaţii speciale în domeniul industriei de apărare cu: Germania, Franţa şi Marea Britanie,  modificarea legilor Justiției și a codurilor penale va continua: „Este un pas de modernizare a societăţii”, a mai completat președintele social-democraților legile de funcţionare ale serviciilor secrete care  vor fi actualizate, etc.

               De interes a fost și prezentarea Proiectului gROwth

 ”Proiectul vizează în ansamblul viața celor care muncesc, are în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru salariați; facilități pentru deplasarea la locul de muncă; deduceri pentru asigurări de sănătate private. Proiectul pe care îl propun astăzi are în vedere crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copiilor celor care muncesc. Societatea noastră s-a schimbat foarte mult. Rolul femeii s-a diversificat foarte mult. Femeile lucrează la fel de mult ca bărbații și încep să ocupe din ce în ce mai mult poziții de conducere. Iar noi în PSD știm cel mai bine cât de mult încep să însemne femeile în politică și în funcțiile de conducere ale statului. Toate aceste schimbări profunde vin cu necesitatea unor noi politici publice, pe care noi le-am inclus în Proiectul gROwth: crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copilului, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România si nu numai. Tot în acest sens, acest nou proiect prevede asigurarea transportului pentru elevi, nu doar în mediul rural, ci și în mediul urban. Vedem că marile orașe din România sunt sufocate de traficul infernal de dimineață. Un sistem de transport public separat al elevilor către școala lor poate reduce semnificativ problemele de trafic și vor oferi mai mult timp părinților pentru a se pregăti pentru ziua de lucru. Condiții excepționale de educație pentru elevi și studenți și venituri din ce în ce mai mari pentru dascăli. Un pachet special de măsuri de sprijin pentru tinerii români, să îi ajute să își îndeplinească trei mari dorințe pe care le are orice tânăr: Să aibă un loc de muncă bine plaăit sau să-și deschidă o afacere; Să-și  poată permite o locuință doar a lui; Să-și  întemeieze o familie și să-și poată crește copiii. De asemenea,  are în vedere dreptul la zile libere pentru părinții care își duc copiii la consultații medicale, în afară de concediul medical prevăzut pentru perioade mai lungi în care copiii aflați în tratament medical trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți.  gROwth trebuie să propună alternative pentru orarul ghișeelor, după orele de lucru obișnuite, astfel încât să-i poată deservi pe cei care muncesc. Proiectul vizează reducerea drastică a birocrației astfel încât,  salariații să nu își mai consume timpul liber la cozi interminabile de la ghișeele sistemului. Cel care muncește cinstit are dreptul de a-și petrece timpul alături de familie, nu pe culoarele interminabile ale birocrației. Acest nou proiect are în vedere asigurarea unui concediu decent pentru fiecare salariat din România. În prezent, acordăm vouchere de vacanță pentru angajații din sectorul public, dar trebuie să venim cu soluții și pentru cei din sectorul privat. Putem găsi formule stimulative pentru angajatorii din mediul privat pentru acordarea unor facilități de concediu pentru proprii salariați, și bineînțeles, venituri mai mari și măsuri de sprijin pentru pensionari”, a declarat în președintele PSD, Liviu Dragnea.

               PSD vrea relansarea programului de redeschidere a minelor

cu operabilitate ecologică

             Președintele PSD a abordat și domeniul resurselor și energiei, care sunt prioritare pentru economia unei țări, țara noastră având încă,  rezerve importante

            ”Un motor puternic al economiei este domeniul RESURSELOR ȘI ENERGIEI, al treilea domeniu strategic. România deține un avantaj net în comparație cu cele mai multe state europene în ceea ce privește rezervele naturale de petrol, gaze, metale, cărbune și ape minerale. Acestor bogății li se adaugă bogăția bazinului hidrografic. Suntem țara cu cel mai bun profil hidroenergetic, termoenergetic și avem o mare perspectivă pentru energia verde. Investind în industriile energiei și resurselor, lansând programul de redeschidere a minelor cu operabilitate ecologică, în principal a minelor de cărbune din bazinele industriale, investind în companii energetice din regiune, realizând interconectarea energetică cu Serbia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, construind reactoarele 3 și 4 la Cernavodă, dar și hidrocentralele și termocentralele pentru care există discuții avansate cu investitorii interesați, România își va consolida rapid independența energetică și va deveni exportator de resurse și energie în toată zona Europei de Est”, a mai spus liderul social democraților.

            Un alt subiect abordat de liderul PSD în cadrul Congresului a fost cel legat de proiectul de țară. Liviu Dragnea a declarat că România are mare nevoie de un asemenea proiect pentru a se regăsi pe sine și pentru a-și cunoaște mai bine potențialul pe care îl are, însă nu îl valorifică.

            „Despre proiectul de țară se vorbește cu reproș. De ce? Pentru că nu avem unul. Nu avem un obiectiv spre care să privim și pe care să ne dorim să-l atingem. Proiectul de țară este ca adevărul, îl găsești unde nu te aștepți să-l cauți. România s-a integrat cu succes în comunitatea Europeană dar a uitat de sine, a uitat ce reprezintă și ce poate, a uitat să se integreze în sine însăși. Ne lipsește cu desăvârșire proiectul de țară, îndrăzneala să recunoaștem că ne mișcăm prea încet. Distanța față de celelalte state nu poate fi recuperată cu pași mici sau cu șovăială, așa cum ne-am obișnuit. Proiectul de țară înseamnă dezvoltare în forță, este nevoie de o planificare riguroasă, pe termen lung, pentru dezvoltarea pe termen îndelungat. Acest program de dezvoltare trebuie să fie mai presus de lupta politică și de interesele celor ce guvernează. În lunile care urmează, principiile lui vor face obiectul dezbaterilor academice, pentru a primi toate corecțiile și adăugirile de care are nevoie. În viziunea mea, sunt cel puțin șase domenii prioritare în România, prin care își poate maximiza valoarea, ce reprezintă oportunități de creștere majoră”, a conluzionat președintele Liviu Dragnea.

            Organizația PSD Hunedoara a reușit și de această dată să se impună la nivel național. Acest lucru se datorează rezultatelor deosebite obținute în ultima perioadă atât de organizația județeană, cât și pentru susținut făcut de organizațiile municipale și locale, evidențiindu-se în special organizațiile din Lupeni, Brad, Hunedoara, Petrila, Aninoasa, PSD-ul hunedorean deținând numărul cel mai mare de parlamentari din județ. Confirmarea deputatului și, mai nou, a ministrului Natalia Intotero în funcția de vicepreședinte al PSD arată încrederea pe care a acordat-o organizației județene PSD, conducerea centrală a partidului.

              La congresul PSD, hunedorenii au fost reprezentați la cel mai înalt nivel de parlamentarii hunedoreni, o delegație important participând și din Valea Jiului în fruntea cărora s-a aflat senatorul Cristian Resmeriță și principalii primari PSD din Valea Jiului, dar și din alte zone ale județului Hunedoara.

”Mă bucură și mă onorează deopotrivă încrederea acordată de colegii mei, care mi-au dat votul lor pentru funcția de vicepreședinte Regiunea Vest. De altfel, alegerea a   nouă  femei în conducerea PSD spune multe despre evoluția noastră. Rolul nostru, al femeilor din PSD, dincolo de răspunderea publică și obligații, este să generăm echilibru.  Implicarea noastră, a femeilor, înseamnă un plus de echilibru, mai multă creativitate, onestitate și o atitudine nonconflictuală orientată spre găsirea de soluții, a ținut să transmită ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero.

Elena Dragomir

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: